Kršćani i muslimani pozvani su da uzajamno poštuju religiju drugoga, njezin nauk, simbole i vrijednosti, odgajajući mlade u tom smislu, istaknuo je papa Franju muslimanima u poruci za završetak Ramazana, mjeseca molitve i posta za praktične muslimane. Obraćajući se svim muslimanima, čestitajući završetak Ramazana, Papa se usredotočio na temu poruke “Promicanje uzajamnog poštovanja putem odgoja”, ističući da je poštovanje uljudno ponašanje s osobama koje cijenimo, a uzajamno, odnosno recipročno, označava do ono nije jednosmjerno, nego obvezuje jednu i drugu stanu.

Osvrćući se u poruci, koju je osobno potpisao, na društvenu i obiteljsku zbilju, dvije dimenzije vrlo važne za muslimane, Papa ističe sličnost muslimanskog poimanja s “kršćanskom vjerom i praksom”: “Pozvani smo poštovati svaku osobu, u prvom redu njezin život, fizičku nepovredivost, njezino dostojanstvo i prava koje iz njega proizlaze, njezin dobar glas, posjed, etnički i kulturalni identitet, njezine ideje i politička opredjeljenja”. Drugim riječima, dodao je Sveti Otac, pozvani smo “s poštovanjem misliti, govoriti i pisati o drugome, ne samo u njegovoj nazočnosti, nego i uvijek i posvuda, izbjegavajući neopravdane kritike ili klevete”. Glede toga, velika je odgovornost na obiteljima, školama, vjerskoj pouci i obavijesnim sredstvima, ističe Sveti Otac, prenosi Radio Vatikan.

Primjenjujući načelo uzajamnog poštovanja na međureligijske odnose, osobito između kršćana i muslimana, papa Franjo piše: “Pozvani smo poštovati religiju drugoga, njezin nauk, simbole i vrijednosti” i očitovati “posebno poštovanje vjerskim poglavarima i bogomoljama”, “jer koliko boli nanose napadi na jedne ili druge”.

Osvrćući se, pak, na odgoj mladih, Papa ističe: “Moramo odgajati mlade da s poštovanjem misle i govore o drugim religijama i njihovim sljedbenicima, izbjegavajući ismijavanje i blaćenje njihovih uvjerenja i praksa. Svi znamo da je uzajamno poštovanje temeljno u svakom ljudskom odnosu, osobito između osoba koje ispovijedaju neku vjeru. Jedino tako može rasti iskreno i dugotrajno prijateljstvo.”
Papa je na početku poruke podsjetio da se u izboru imena nadahnuo na liku sveca, kojeg se smatra “univerzalnim bratom” zbog njegove ljubavi prema Bogu i ljudima, a u zaključku poruke potvrdio uvjerenje izrečeno pred Diplomatskim zborom pri Svetoj Stolici: “Ne mogu se imati istinski odnosi s Bogom, ne poštujući druge.” (ika/Bitno.net)