U prigodi svetkovine svetih Petra i Pavla, glavnih zaštitnika grada Rima, Sveti je Otac na početku propovijedi svečanog euharistijskog slavlja u vatikanskoj Bazilici, iskazao dobrodošlicu članovima izaslanstva ekumenskoga patrijarha, Bartolomeja I., na čelu s metropolitom Ioannisom, te je poželio da i ovaj posjet ojača bratsku povezanost na putu potpunog jedinstva sestrinskih Crkvi.

Papa je podsjetio na početke Crkve i Petrove službe, u Jeruzalemu kada je vladao veliki strah od Herodovih progona nekih članova Crkve. Jakova je ubio, a Petra uhitio i zatvorio, čime se htio svidjeti narodu. Dok je bio u zatvoru i okovan, Petar je začuo Anđelov glas: „Žurno ustani! Opaši se i sveži sandale, uzmi ogrtač i slijedi me (usp. 12,7-8). Okovi su spali, a zatvorska su se vrata sama otvorila. Petar je primijetio da ga je Gospodin istrgao iz Herodove ruke; da ga je Bog oslobodio i od straha i od okova. – Da, Gospodin nas oslobađa od svakoga straha i od svih okova, kako bismo uistinu bili slobodni – primijetio je Papa. Ovu zbilju lijepo izražava današnja liturgija riječima Psalma: ‘Gospodin me oslobodio straha svakoga’

Evo nam i problema: strah i bijeg. Čega se to bojimo? Ako se već bojimo, u čemu tražimo utočište, u svom pastoralnom životu, da bismo bili na sigurnom? Tražimo li možda potporu moćnika ovoga svijeta? Ili se možda prepuštamo varljivosti ponosa, koji traži zahvalnost, priznanje, i u čemu se nekako osjećamo sigurni? U što to, draga braćo i sestre, polažemo svoju sigurnost? – zapitao je Papa…

Papa je zatim kazao da nas Petrovo svjedočanstvo podsjeća da je naše istinsko utočište povjerenje u Boga, jer ono uklanja svaki strah i oslobađa nas svakoga ropstva i svake svjetovne napasti. Rimski biskup i ostali biskupi, a posebno metropoliti koji su primili Palij, danas se primjerom Sv. Petra, osjećamo potaknuti provjeriti svoje pouzdanje u Gospodina.

Sveti je otac podsjetio i na to da je Petar ponovno pronašao pouzdanje, kad mu je nakon njegova trostrukoga zatajenja, Isus triput ponovio: Pasi ovce moje (Iv 21,15.16.17), a on je sa svoje strane triput ispovjedio svoju ljubav za Isusa, iskupljujući tako ono trostruko zatajenje. Petar se ne osjeća više siguran u sebe i svoje snage, nego u Isusa i njegovo milosrđe: Gospodine, ti sve znaš; ti znaš da te volim (Iv 21,17). Tu nestaje straha, nesigurnosti, kukavičluka – rekao je Papa.

Petar je iskustveno doživio da je Božja vjernost veća od naše nevjere i jača od naših zatajenja; da Gospodinova vjernost razgoni naše strahove i nadilazi ljudsku maštu. I nama danas, Isus upućuje isto pitanje: Ljubiš li me ti? On poznaje naše strahove i teškoće. Petar nam pokazuje put: pouzdanje u Njega, koji sve zna o nama, pouzdajući se, ne toliko u našu sposobnost da mu budemo vjerni, koliko u njegovu nepoljuljanu vjernost. 

Isus nas nikad ne napušta, ta ne može sebe zanijekati (Usp. 2 Tm 2,13). Vjeran je. Vjernost koju Bog neprestano potvrđuje nama pastirima, iznad svih naših zasluga, temelj je našega pouzdanja i mira. Gospodinova vjernost u našim borbama uvijek u nama održava želju da služimo Njemu i braći, u ljubavi.

Isusova ljubav Petru ima biti dovoljna. Ne smije se prikloniti napasti znatiželje, zavisti, kao kad je Ivana vidio u blizini, pa je Isusa pitao: Što će biti od njega? (Iv 21,21). Što je tebi do toga?! Ti me slijedi – odgovorio mu je Isus (Iv 21,22). Ovo je Petrovo iskustvo, važna poruka za nas, draga subraću nadbiskupi. Gospodin danas, i meni i vama i svim pastirima kaže: Slijedi meNe gubi se u pitanjima i beskorisnim pričama, nego gledaj na ono suštinsko i slijedi me – naglasio je Papa. 

Slijedi me bez obzira na teškoće; slijedi me u naviještanju evanđelja, slijedi me u svjedočenju životom primjerenim primljenoj milosti Krštenja i svetog Reda. Slijedi Me, govoreći o Meni onima s kojima živiš; dan za danom, u teškoćama posla, dijaloga i prijateljstva. Slijedi Me u naviještanju Evanđelja svima, posebice posljednjima, tako da Riječ života, koja oslobađa svakoga straha i daje pouzdanje u Božju vjernost, nikom ne uzmanjka – kazao je na koncu Sveti Otac.

RV/Bitno.net