“Braćo i sestre, Lutherov protest protiv Katoličke crkve je gotov! A vaš?”, upitao je biskup Palmer sudionike pentekostalne konferencije prije nego je prikazao poruku svog prijatelja pape Franje

Pope-Francis-to-evangelical-conference

Papa Franjo poslao je poruku jedinstva i ljubavi nedavno održanoj konferenciji američkih Pentekostalnih crkvi, a njegovo obraćanje braći protestantima snimio je na svom smartphoneu njegov prijatelj Anthony Palmer, biskup Zajednice evangeličkih episkopalnih crkvi, koji ga je posjetio u Vatikanu. Zajednica evangeličkih episkopalnih crkvi jest skupina nekoliko pentekostalnih crkvi koje se osjećaju anglikancima, ali nisu u zajedništvu s anglikanskom zajednicom.

Palmer je Papu posjetio prošli mjesec u Vatikanu i rekao mu za konferenciju na kojoj se sprema ići, te ga zamolio da pošalje neku poruku sudionicima.

– Možeš li me snimiti na svom smartphoneu?-upitao ga je Papa, nakon čega je Palmer odmah počeo snimati Franjino obraćanje američkim protestatntima.

– Govorim vam kao brat, s radošću i čežnjom. Moramo biti braća, moramo zajedno plakati, istim suzama – poručio je Papa, te pozvao posjetitelje konferencije da se pomole za njega i udijelio im blagoslov. Kako pišu mediji, vatikanske službe vjerojatno nisu imale pojma da je Papa uopće snimio takvu poruku, dok se nije prije dva dana pojavila na YouTube-u. Papin zabiježen govor očito je potpuno spontan i bez ikakvih priprema.

Prikazivanju njegove poruke na konferenciji koju su posjetili stotine pastora pentekostalnih crkvi iz cijelog svijeta prethodio je govor Palmera koji je rekao kako nije doktrina ono što će dovesti do jedinstva kršćana nego Božja milost. On je rekao kako za protest Martina Luthera, za kojeg je temeljna stvar bila opravdanje po vjeri, već odavno nema razloga, posebice nakon Zajedničke izjave o nauku o opravdanju iz 1999. kada su Katolička crkva i Svjetski luteranski savez to pitanje usuglasili. Podsjetimo, 31. listopada 1999. u Augsburgu je potpisana ta zajednička izjava koja naglašava:

“Samo milošću vjere u Kristovo spasenjsko djelovanje, a ne na temelju naših zasluga bivamo prihvaćeni od Boga i primamo Duha Svetoga koji obnavlja naša srca te nas osposobljuje i zove da vršimo dobra djela”. Izjava je protumačena kao “povijesni preokret u odnosima između katolika i luterana i postizanje suglasnosti o tom temeljnom pitanju naše vjere”.

– Braćo i sestre, Lutherov protest protiv Katoličke crkve je gotov. A vaš? Ne prosvjedujemo više protiv katoličke doktrine. Sada naviještamo isto Evanđelje – rekao je Palmer prije nego je pustio Papin video.

G. An. | Bitno.net