Sveti je Otac u ponedjeljak 3. lipnja u propovijedi na svetoj misi govorio o grješnicima, pokvarenjacima i svecima, ističući da pokvareni vrlo štete Crkvi jer sami sebe obožavaju, sveci naprotiv čine vrlo dobro, oni su svjetlo u Crkvi. Na svetoj misi, suslavljenoj s kardinalom Angelom Amatom, sudjelovali su svećenici i suradnici Zbora za proglašenje svetih.

Što se dogodi kada želimo postati gospodari vinograda? Papa je u svojoj propovijedi komentirao ulomak iz misnog evanđelja o zlim vinogradarima podsjetivši na tri vrste kršćana u Crkvi: grješnike, pokvarenjake i svece. Rekao je da o grješnicima nije potrebno puno govoriti jer smo svi grješnici. Iznutra se poznajemo i stoga znamo što je grješnik – kazao je Papa dodajući:
A ako se netko među nama ne osjeća takvim, onda neka ide na pregled kod duhovnoga liječnika, jer nešto nije u redu. Prispodoba nam govori o drugom uzoru, o onima koji žele prisvojiti vinograd jer nemaju odnosa s Gospodarom vinograda. S ljubavlju nas je Gospodar pozvao, čuva nas, ali nam daje i slobodu. Zli su se vinogradari osjetili jakima, neovisnima o Bogu – objasnio je papa Franjo.

Oni su malo pomalo skliznuli u neovisnost, neovisnost u odnosu s Bogom: Ne treba nam Gospodar i neka ne dolazi uznemirivati nas! I bez njega možemo ići naprijed. To su pokvarenjaci. Oni su bili grješnici kao i svi mi, ali nisu učinili korak naprijed, kao da su se okamenili u svojem grijehu: njima nije potreban Bog. Čini se da je to stoga jer je u njihov genetski kod upisan takav odnos s Bogom. A budući da to ne mogu nijekati, onda stvaraju posebnoga boga: oni su sami sebi bog. Takvi su pokvarenjaci – ustvrdio je Sveti Otac dodajući:
Ta opasnost i nama prijeti. U kršćanskim zajednicama pokvarenjaci misle samo na vlastitu skupinu: Dobro, dobro. Naš je – misle – a zapravo oni su samo svoji. Juda se od grješnika pretvorio u pokvarenjaka. Opasan je put neovisnosti: pokvarenjaci imaju vrlo kratko pamćenje, zaboravili su ljubav, kojom je Gospodin podignuo vinograd i njih stvorio. Oni su prekinuli odnos s tom ljubavlju, a postali su obožavatelji samih sebe. Koliko zlo pokvarenjaci nanose kršćanskim zajednicama! Neka nas Gospodin oslobodi od zalaženja na put korupcije – poželio je Sveti Otac.

Papa je govorio i o svecima, podsjetivši na pedesetu obljetnicu smrti blaženoga pape Ivana XXIII., uzora svetosti. U današnjem evanđelju – dodao je – sveti su oni koji iznajmljuju vinograd. Oni znaju što ih čeka, ali to moraju učiniti i izvršavaju svoju obvezu. Sveci se pokoravaju Gospodinu, štuju ga, oni ne zaboravljaju ljubav, kojom je Gospodin podigao vinograd. Sveci u Crkvi. A kao što pokvareni Crkvi nanose veliko zlo, sveci naprotiv čine vrlo veliko dobro. Za pokvarenjake, apostol Ivan veli da su antikrist, oni su među nama ali nisu naši. O svetima riječ Božja pak govori kao o svjetlu, oni će se klanjati pred prijestoljem Božjim – ustvrdio je Sveti Otac te potaknuo na molitvu.

Danas prosimo od Gospodina milost da se osjećamo grješnici, pravi grješnici a ne umišljeni, grješnici poradi ovoga, onoga i tako redom, konkretni, svjesni stvarnosti grijeha. Molimo milost da ne postanemo pokvareni: grješni da ali pokvareni ne. Molimo ga milost da idemo na putu svetosti. Amen – zaključio je papa Franjo. (rv/bitno.net)