Papa Franjo napisao je osobno pismo čestitke norveškom piscu Jonu Fosseu koji je ove godine nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.

Pismo Svetog Oca objavila je prošlog petka na svojoj mrežnoj stranici Crkva u Norveškoj.

“Pišem Vam kako bih Vam čestitao na Nobelovoj nagradi za književnost 2023. i kako bih izrazio svoju zahvalnost što će Vaše nježno svjedočanstvo vjere i predani književni glas sada doprijeti do široke publike”, napisao je Franjo.

Svjedočanstvo vjere spomenuto u pismu odnosi se na činjenicu da se Jon Fosse 2012. godine obratio na katoličanstvo, te što ne krije važnost vjere u svojem životu koja mu je, između ostaloga, pomogla da se izvuče iz problema s alkoholom.

“Moguće je osloboditi se od alkoholizma, ali je teško prijeći iz života kojim upravlja ovisnost u onaj koji vodi nešto drugo osim alkohola”, rekao je svojedobno ističući utjecaj katoličke vjere na svoj život.

U svojem je pismu Papa izrazio uvjerenje da će Fosseova sposobnost da “prizove darove milosti, mira i ljubavi Svemogućeg Boga” u našem često mračnom svijetu “obogatiti živote onih koji dijele hodočasnički put vjere”.

“Uvjeravajući Vas da ćete biti prisutni u mojim molitvama, zdušno zazivam na Vas obilje Božjeg blagoslova”, zaključio je svoje pismo Papa.

Jon Fosse slovi za jednog od najizvođenijih svjetskih dramskih pisaca te je najpoznatiji norveški dramatičar nakon Henrika Ibsena, a djela su mu prevedena na više od 40 jezika. Govoreći o razlozima dodjeljivanja ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost Fosseu, član Švedske akademije Anders Olsson kazao je kako njegov rad “dotiče najdublje osjećaje koje imate: tjeskobe, nesigurnosti, pitanja života i smrti”.

Foto: Katolička Crkva u Norveškoj