Papinski dom u Vatikanu pripada svim vjernicima, Isus je „poglavar“ doma, a djelatnici su u službi Isusove opće poruke ljubavi. Tako papa Franjo shvaća službu najstarije skupine djelatnika Papinske obitelji, gostoprimatelja koje je s njihovim obiteljima primio u audijenciju. Njihovo službeno ime „djelatnici predsoblja“ potječe iz 1968. godine, kada ga je papa Pavao VI. naveo u motu proprio „Pontificalis Domus“, ali prema povjesničarima ime potječe iz vremena pape Klementa VIII., kada se skupinu djelatnika nazivalo vitezovima kompasa (Cavalieri della Bussola).

Iz te duge tradicije proizlazi dužnost i odgovornost, i osobito svijest tih djelatnika. Pitajmo se: Komu pripada Papinski dom? Tko je poglavar doma? Papinski dom je svih članova Crkve, koji ovdje osjećaju gostoljubivost, obiteljsku toplinu i potporu svojoj vjeri. Pravi poglavar kuće je Gospodin, čiji smo svi učenici, služitelji njegova Evanđelja. To zahtijeva da s njim u molitvi gajimo dijalog, da rastemo u njegovu prijateljstvu i intimnosti, te da svjedočimo njegovu milosrdnu ljubav prema svima – ustvrdio je papa Franjo.

Sveti je Otac zahvalan djelatnicima na njihovu služenju u prigodi državnih posjeta i audijencija. Vi ste kod kuće, veoma cijenim vašu brižljivost i srdačnost u obavljanju službe s duhom susretljivosti, nošeni ljubavlju prema Crkvi i Papi. Stoga je vašem poslu potrebna duša. Jučer smo tijekom svete mise slušali o mladom Samuelu koji je, dok je bio u Hramu, čuo Božji glas i odzvao se. I ovi su prostori mjesta u kojima valja slušati Boga koji vam govori, koji vas zove da mu odgovorno i velikodušno služite. Ako se s tim duhom služi, onda vaša služba može biti prigoda za priopćavanje radosti što pripadate Crkvi – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan