Podsjećajući da će se 15. rujna 2023. navršiti punih 30 godina otkako je od zločinačke ruke 1993., upravo na svoj rođendan, stradao „dobri svećenik i milosrdni svjedok Očev“ don Pino Puglisi, papa Franjo je, kako je obznanio Tiskovni ured Sv. Stolice, istaknuo nakanu pisma: duhovno se „pridružiti ovoj značajnoj obljetnici i zahvaliti Bogu svake utjehe za dar blaženog mučenika (…) sina i pastira ljubljene Crkve u Palermu i cijele Sicilije“.

Obilježja Dobrog Pastira

„Svi se sjećaju što je rekao ubojici: ‘Očekivao sam to.’ I tako se nasmiješio: taj osmijeh, koji sam spomenuo u homiliji prigodom mog posjeta Palermu prije pet godina (sveta misa na Foro Italico), dopire do nas poput ‘blage svjetlosti koja prodire i prosvjetljuje srce’. Slijedeći Isusov primjer, don Pino je dosegao dubine ljubavi. Imao je ista obilježja krotkog i poniznog ‘Dobrog Pastira’: njegovi mladi, koje je ponaosob poznavao, svjedoče o Božjem čovjeku koji je bio naklonjen malenima i bespomoćnima; odgajao ih je u slobodi, u ljubavi prema životu i njegovu poštivanju. Često je s evanđeoskom jednostavnošću govorio o značenju svoje neumorne zauzetosti u obrani obitelji, o brojnoj djeci koja su prerano odrasla i osuđena na patnju, te o hitnosti da im se posreduju vrijednosti dostojanstvenijeg života, dakle otimajući ih iz ropstva zla. Ovaj svećenik nije stao, predao se iz ljubavi, prigrlivši križ čak do prolijevanja krvi“, napomenuo je Papa te u nastavku uputio riječi pastirima duša na Siciliji da ne posustanu „pred mnogim ljudskim i društvenim ranama sadašnjeg vremena, koje još uvijek krvare i treba ih liječiti uljem utjehe i melemom samilosti“.

Zajedno se može mnogo

Stavljajući im na dušu primarnu brigu za siromašne potaknuo ih je da očituju Božju nježnost, pravednost i milosrđe. „Mučenik don Pino Puglisi posjedovao je mudrost i praktičnu i duboku u isto vrijeme; dapače, volio je reći: ‘Ako svatko od nas učini nešto, onda možemo učiniti jako puno.’ Neka ovo bude poziv za svakoga od nas: nadići svoje brojne osobne strahove i otpore i zajedno raditi na izgradnji pravednog i bratskog društva“, poručio je Sveti Otac i ukazao na primjer don Pina koji se „borio da se nitko ne osjeća ostavljenim pred izazovom degradacije i prikrivenih moći zločina“.

„Vi, koji svakodnevno nosite odgovornosti svećeničke službe u dodiru sa stvarnošću na ovom području, budite uvijek i posvuda prava slika gostoljubiva Dobrog Pastira, imajte hrabrosti odvažiti se bez straha ulijevati nadu onima koje susrećete, osobito najslabijima, bolesnima, patnicima, migrantima, oni koji su pali i žele da im se pomogne da ponovno uskrsnu. Neka mladi budu u središtu vaše brige: oni su nada budućnosti“, potaknuo je Papa te zaključio: „Neka vas razoružavajući osmijeh don Pina Puglisija potiče da budete radosni i odvažni učenici, skloni ponajprije onom neprestanom nutarnjem obraćenju koje vas čini spremnijima služiti svojoj braći i sestrama, vjernima svojim svećeničkim obećanjima i dosljednima u poslušnosti Crkvi.“

Inače, Giuseppe Puglisi rođen je 15. rujna 1937. u siromašnoj istočnoj gradskoj četvrti Brancaccio u Palermu na Siciliji. Za dijecezanskog je svećenika zaređen 1960. Poznat kao don Pino, bio je čuven po svojemu zalaganju protiv organiziranoga kriminala, a posebno se zauzimao za odgoj djece i mladih s ulice za koje je utemeljio Centar Oče naš. Mafijaški su ga plaćenici ubili 15. rujna 1993., na njegov 56. rođendan pred njegovim stanom.