Alessandro D’Avenia, mladi talijanski spisatelj i profesor književnosti, u posljednjih je nekoliko godina napisao i objavio četiri romana koja su odmah doživjela velik uspjeh, prevedena su na deset jezika, a primjerci prodanih knjiga prešli su brojku od milijun. Nakladna kuća Verbum upravo je na hrvatskom jeziku objavila njegov roman Ono što pakao nije u prijevodu mr. sc. Dubravke Dubravec Labaš. U ovom romanu za sve generacije čitatelja D’Avenia pripovijeda dirljivu i toplu priču o žrtvama i akterima borbe protiv kriminala koji su se posvetili budućnosti djece na rubovima društva, kao i o problemima odrastanja u takvoj okolini.

Glavnu ulogu u romanu ima osamnaestogodišnji Federico sa srcem punim pitanja na koje život još nema odgovora. Nastava je završila, pred njim je ljeto i njegov zasljepljujući i zagonetni grad – Palermo. Dok se priprema za odlazak na studijsko putovanje u Oxford, Federico susreće 3P-a, nastavnika vjeronauka – patra Pina Puglisija. Pater ga poziva da mu prije odlaska pomogne s djecom iz četvrti Brancaccio koju čini splet uličica pod nadzorom ljudi koji poštuju jedino zapovijed Cose nostre. Međutim, to su i ulice u kojima stanuju Francesco i mnogi drugi koji se ne odriču nade u drukčiji život… Kada Federico prelazi prugu što razdvaja tu četvrt od ostatka grada, još ne zna da točno u tom trenutku započinje njegov novi život.

S uvjerljivošću svjedoka i snagom pisca D’Avenia opisuje život iznimna čovjeka, don Pina Puglisija, koji nam na stranicama ovoga sjajnog romana progovara mirnim, ali nepopustljivim glasom u korist onih najslabijih i s osmijehom koji se nije ugasio čak ni pred vlastitim ubojicom. Alessandro D’Avenia majstorskim književnim perom tako u ovom vrhunskom književnom ostvarenju oslikava snažan, nezaboravan portret jedinstvenoga i kontradiktornog grada, društva ugušena šutnjom, ali ipak sposobna za nenadmašna djela hrabrosti.

Knjiga Ono što pakao nije dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.