papa franjo o benediktu xvi konklava 2005

Sveti Otac Franjo otkrio je kako je na konklavi 2005. poticao kardinale da izaberu tadašnjeg kardinala Ratzingera za novog papu.

Kako piše Catholic Herald, Franjo je to izjavio u novoj knjizi-intervjuu “Latinoamérica: Conversaciones con Hernán Reyes Alcaide”. Reyes je argentinski novinar i dopisnik iz Rima za tamošnju novinsku agenciju Telam.

Prema različitim informacijama koje su se pojavljivale u javnosti nakon spomenute konklave, navodno je i sam papa Franjo na njoj imao velik broj poklonika, osobito među reformistički nastrojenim kardinalima.

Ipak, prema vlastitom priznanju, poručio je svojim kolegama da glasaju za Ratzingera koji je u to vrijeme bio prefekt Kongregacije za nauk vjere i jedan od najbližih suradnika upravo preminulog Ivana Pavla II.

“Ne umanjujući ulogu Duha Svetog koji djeluje na konklavi, u tom trenutku povijesti jedini čovjek koji je imao potreban ugled, mudrost i iskustvo da bude izabran bio je Ratzinger”, izjavio je papa Franjo u intervjuu, dodavši kako bi u “u suprotnom postojala opasnost izabiranja ‘kompromisnog pape'”, što, prema njegovim riječima, “nije baš evanđeoski”.

Papa Franjo je već nekoliko puta tijekom pontifikata govorio biranim riječima o svom predšasniku. Tako je 2013. njegov nekadašnji učenik Jorge Milia, opisavši razgovor koji je vodio s Franjom, izjavio kako Sveti Otac ima veliko poštovanje prema papi Benediktu XVI.

“Ostavio mi je pomalo dojam nekoga tko je pronašao jednog starog prijatelja, školskog kolegu, nekog koga se sretne s vremena na vrijeme, koji su u školi pohađali jedan ili dva tečaja nakon našeg i kojima smo se na neki način divili”, izjavio je Milia, citiravši potom Franjine riječi o Benediktu: “‘Ne možeš ni zamisliti poniznost i mudrost tog čovjeka’, rekao mi je. ‘Ne bih mogao odbiti savjet jedne takve osobe, bilo bi to glupo s moje strane!'”

Također, o. Federico Lombardi, predsjednik vatikanske Zaklade Joseph Ratzinger – Benedikt XVI., istaknuo je jednom prilikom “bratski odnos” dvojice papa.

“Rekao bih da svaki put kad vidimo zajedno papu Franju i njegova prethodnika, svi osjećamo veliku radost, i za sve nas je to lijepi primjer jedinstva Crkve, u različitosti položaja”, zaključio je o. Lombardi.

Tino Krvavica | Bitno.net