Foto: Vatican Radio

U svojoj se propovijedi na svetoj misi Papa osvrnuo na ulomak iz Evanđelja koji ističe ljepotu braka, te je upozorio da one, koji su iskusili propast vlastitoga braka, ne treba osuđivati.

Poznavatelji zakona Isusu nastoje postaviti zamku ne bi li mu „oduzeli moralni autoritet“, rekao je Papa komentirajući farizejski upit o rastavi braka. Farizeji uvijek jednako postupaju: je li ovo dopušteno ili nije? – primijetio je.

Uvijek mali slučaj. A to je zamka: u pozadini kazuističkoga načina razmišljanja, uvijek se skriva zamka – uvijek – protiv naroda, protiv nas i protiv Boga! Je li ovo dopušteno činiti? Otpustiti vlastitu ženu? Isus odgovara protupitanjem: ‘Što veli zakon?’ te tumači zbog čega je Mojsije takav zakon napisao. I nije se zaustavio na tomu, nego od kazuistike prelazi na srž problema i poziva se na samo Stvaranje. Gospodin lijepo kaže: Od početaka stvaranja, Bog je stvorio muško i žensko, stoga će čovjek ostaviti oca i majku i pridružiti se svojoj ženi, od dva tijela nastat će samo jedno. Tako više nisu dva, nego samo jedno tijelo – podsjetio je papa Franjo.

Bog nije želio samo muško, nego mu je stvorio i družicu. Vrlo je lijep susret Adama i Eve, to je početak ljubavi: idite zajedno kao jedno tijelo. S druge strane – objasnio je Papa – Božje remek-djelo nije dovršeno u početku Stvaranja, jer se Gospodin poslužio tom slikom da objasni svoju vlastitu ljubav prema odabranom narodu. Nevjernom se narodu Bog obraća riječima ljubavi. Gospodin uzima remek-djelo Stvaranja kako bi objasnio ljubav prema svojemu narodu – kazao je Papa dodajući:
Korak dalje, kad Pavao ima potrebu objasniti Kristovo otajstvo, rabi sliku zaručnice: jer Krist je zaručen; zaručen je s Crkvom, svojim narodom. Kao što je Bog sebi zaručio Izraelski narod, tako je i Krist zaručio svoj narod. To je povijest ljubavi i Stvoriteljeva remek-djela. A pred tom ljubavi, pred tom slikom, kazuistika pada i ostaje bol. Kada to napuštanje oca i majke i prianjanje uz ženu; to nastajanje jednoga tijela i zajednički hod ne uspiju; kad ta ljubav propadne – jer često ne uspije – moramo zbog toga osjetiti bol i pratiti te osobe, ne osuđivati ih! Treba uz njih hoditi! I od njihova stanja, ne stvarati kazuistiku – upozorio je Sveti Otac.

Kad netko ovo čita, nastavio je Papa, onda razmišlja o ovom nacrtu ljubavi, o zajedničkom hodu ljubavi kršćanskoga braka, koji je Bog blagoslovio u svom remek-djelu Stvaranja. Taj blagoslov nikad nije opozvan, ni istočni ga grijeh nije uništio. Kad netko o tom razmišlja, vidi koliko je ljubav lijepa, koliko su lijepi brak, obitelj i hod ljubavi, te koliku ljubav i blizinu moramo očitovati prema braći i sestrama koji su u životu iskusili nesreću neuspjele ljubavi. Pozivajući se na svetoga Pavla, Papa je istaknuo ljepotu „ljubavi koju Krist očituje prema svojoj zaručnici Crkvi“.

I ovdje moramo biti pozorni da ljubav ne propadne! Krist je zaručio Crkvu i ne možemo ga shvatiti bez Crkve; niti Crkvu bez Krista. Ovo je veliko otajstvo Stvoriteljeva remek-djela. Neka nam Gospodin udijeli milost da ga shvatimo te da nikad ne poprimimo kazuističko ponašanje farizeja i poznavatelja zakona – zaključio je papa Franjo. (RV/Bitno.net)