Valja povećati žensku nazočnost u javnom životu, održavajući nezaobilaznu ulogu žene u obitelji, istaknuo je papa Franjo 25. siječnja, primajući članice Talijanskoga centra za žene u prigodi 70. obljetnice njegova osnutka. Papa je, osim toga, poželio da se proširi odgovornost žena na crkvenom i građanskom području.

Crkva priznaje moralnu i duhovnu snagu žene, istaknuo je Sveti Otac, podsjećajući što je istaknuto Drugim vatikanskim saborom, i što je Ivan Pavao II. poslije snažno potvrdio u apostolskom pismu “Mulieris dignitatem”. Papa Franjo istaknuo je da je uloga žene u posljednjih nekoliko desetljeća, u obitelji kao i u društvu, doživjela velike promjene te podsjetio na vrlo važan prinos žene u društvu, posebno zbog njezine osjetljivosti prema najslabijima. Vrlo me razveselilo vidjeti mnoge žene koje sudjeluju u pastoralnim odgovornostima zajedno sa svećenicima, i to u praćenju pojedinaca, obitelji i skupina, kao i u teološkom razmišljanju, rekao je Papa i poželio da se prošire prostori za kapilarniju i snažniju žensku nazočnost u Crkvi.

Sveti Otac osim toga poželio je da se još više povećaju nove sredine odgovornosti za žene, koje su otvorene na crkvenom prostoru, kao i na građanskom i profesionalnom. Ipak, ne može se zaboraviti nezamjenjiva uloga žene u obitelji. Darovi obzirnosti, osobite osjetljivosti i nježnosti, kojima je bogat ženski duh, nisu samo istinska snaga za život obitelji, za širenje mirnoga i skladnoga raspoloženja, nego stvarnost bez koje bi ljudski poziv bio neostvariv, istaknuo je Papa, a prenosi Radio Vatikan. Ako je u svijetu rada i u javnom životu važan veći prinos ženskoga genija, u obitelji je taj prinos neizbježiv. To, naime, za nas kršćane nije jednostavno privatno mjesto, nego “kućna Crkva”, čije je zdravlje i blagostanje uvjet za zdravlje i blagostanje Crkve i samoga društva. Gospa u Crkvi stvara nešto što ne mogu napraviti svećenici, biskupi i pape, ona je pravi ženski genij. Nazočnost žene u kućnoj sredini pokazuje se vrlo potrebnom, i to za prijenos čvrstih moralnih načela i za sami prijenos vjere budućim naraštajima.

Kako je moguće rasti u djelotvornoj nazočnosti na brojnim područjima u javnom životu, u svijetu rada, tamo gdje se usvajaju najvažnije odluke, i istodobno zadržati najveću i posebnu pozornost u obitelji, i za obitelj? To je područje za razmišljanje, koje, osim razmišljanja o stvarnosti žene u društvu, pretpostavlja revnu i ustrajnu molitvu. Upravo u razgovoru s Bogom, prosvijetljenom Njegovom Riječju, natopljenom milošću sakramenata, kršćanska žena uvijek ponovno nastoji odgovoriti na Gospodinov poziv u svom konkretnom životu. Neka vam u tom zauzimanju, Marijina majčinska nazočnost pokaže put kojim imate proći kako biste produbile značenje i ulogu žene u društvu te kako biste bile potpuno vjerne Gospodinu, zaključio je Sveti Otac.

IKA