Papa Franjo najavio je nakon nedjeljne molitve Anđeo Gospodnji s vjernicima na Trgu svetoga Petra kako planira iduće godine posjetiti Južni Sudan, javlja IKA.

Papa je u svom nagovoru uputio poseban pozdrav „dragom narodu Južnog Sudana“ te najavio kako planira iduće godine posjetiti njihovu zemlju. Ponovio je i svoj poziv svim sudionicima političkog procesa u toj zemlji „da traže ono što ujedinjuje i da nadiđu ono što dijeli, u duhu istinskog bratstva“.

“Narod Južnog Sudana posljednjih je godina previše toga pretrpio i očekuje s velikom nadom bolju budućnost, napose konačno okončanje sukoba i trajni mir. Stoga pozivam odgovorne da se neumorno nastave zalagati za inkluzivni dijalog u traženju konsenzusa za dobro te države. Također izražavam nadu da međunarodna zajednica neće propustiti pratiti Južni Sudan na putu nacionalnog pomirenja“, rekao je Papa u svome apelu te pozvao okupljene da se zajedno s njim pomole za ovu zemlju, prema kojoj, kako je rekao, osjeća posebnu naklonost.

Podsjećamo, papa Franjo se u travnju 2019. susreo s južnosudanskim vođama u Vatikanu. Tom prilikom je neočekivano poljubio stopala predsjedniku Salvi Kiiru Mayarditu i bivšem vođi pobunjenika i potpredsjedniku Rieku Macharu, kao i još nekim sudionicima susreta, pozvavši ih na prestanak sukoba i poštovanje mirovnog sporazuma potpisanog u rujnu 2018. u Addis Abebi.

Unatoč apelima Svetog Oca, prošlog četvrtka su predsjednik Salva Kiir i vođa oporbe Riek Machar dogovorili odgodu formiranja Vlade nacionalnog jedinstva za veljaču 2020. godine, javlja BBC.

Procjenjuje se da je tijekom građanskog rata u Južnom Sudanu živote izgubilo oko 400 tisuća ljudi, dok je 4 milijuna bilo prisiljeno napustiti svoj dom.

Tino Krvavica | Bitno.net