Predsjednik Južnog Sudana, Salva Kiir Mayardit, izjavio je kako ga je šokirala i potresla gesta Svetog Oca Franje koji je njemu te njegovim političkim protivnicima poljubio noge na zajedničkom susretu u Vatikanu.

Video pape Franje kako kleči pred sukobljenim stranama i ljubi im stopala obišao je svijet u travnju.

“Bio sam šokiran i drhtao sam kada nam je Njegova Svetost poljubila stopala. Bio je to blagoslov, ali može postati i prokletstvo ako se nastavimo igrati sa životima našeg naroda”, istaknuo je Kiir prilikom otvaranja zasjedanja tamošnjeg parlamenta, javlja Africanews.

Sveti je Otac, osim južnosudanskom predsjedniku, poljubio noge i njegovom glavnom političkom oponentu, potpredsjedniku Rieku Macharu, te još nekim sudionicima susreta.

Tom ih je prilikom Papa zamolio “kao brat i od sveg srca”, da usprkos svim problemima ne skrenu s puta mira već završe proces pomirbe koji je započeo potpisivanjem primirja u Addis Abebi, u rujnu prošle godine. Tada je najavljeno kako će se u svibnju formirati vlada nacionalnog jedinstva čime su trebali prestati sukobi koji u toj mladoj državi traje od 2013.

Južni Sudan proglasio je nezavisnost od Sudana 2011. godine.

„Samo ako ste međusobno složni, možete od običnih građana postati očevi nacije”, poručio je na susretu Papa, pohvalivši tada ekumensko zauzimanje Crkava u Južnom Sudanu za mirovni sporazum. Istaknimo i kako se travanjski sastanak u Vatikanu odigrao na prijedlog canterburyjskog nadbiskupa i primasa anglikanske zajednice Justina Welbyja.

U govoru pred južnosudanskim parlamentom, predsjednik Salva Kiir ponovno je pozvao svog političkog suparnika, Rieka Machara, da se vrati u zemlju iz koje je po drugi put pobjegao 2016., nakon što su se obnovili sukobi između provladinih i opozicijskih snaga.

“Potpuno sam mu oprostio i on više nije moj protivnik. Pozivam sve opozicijske vojne snage da surađuju s našom vojskom kako bi održali otvorenima koridore za slobodu kretanja i otvorili trgovačke putove”, dodao je predsjednik Kiir.

Građanski rat između suprotstavljenih frakcija u Južnom Sudanu započeo je nakon što je predsjednik optužio potpredsjednika Machara i desetak drugih vladinih dužnosnika za pokušaj puča.

Prvi mirovni sporazum potpisan je u kolovozu 2015. pod patronatom Ujedinjenih naroda, no sukobi su ponovno izbili sredinom 2016. godine.

Novi mirovni sporazum potpisan je 2018. u Addis Abebi.

Procjenjuje se da je tijekom građanskog rata živote izgubilo oko 400 tisuća ljudi, dok je 4 milijuna bilo prisiljeno napustiti svoj dom.

Tino Krvavica | Bitno.net