Papa je istaknuo kako novoizabrani apostol Matija nije primio neki posao nego službu – služenje. Petar to definira ovako: Jedan dakle od ovih ljudi što bijahu s nama za sve vrijeme što je među nama živio Gospodin Isus – počevši od krštenja Ivanova pa sve do dana kad bî uzet od nas – treba da bude svjedokom njegova uskrsnuća (Dj 1,21-22) – citirao je papa Franjo.

U ovim je riječima sažeto što znači biti članom Dvanaestorice: znači biti svjedokom Isusova uskrsnuća. To što kaže: zajedno s nama, daje nam razumjeti da poslanje naviještanja uskrsloga Krista nije jedan zadatak: nego zajedništvo s apostolskim zborom i zajednicom kojoj pripadamo (obiteljska, redovnička…). Apostoli su iskusili izravno i čudesno uskrsnuće Gospodinovo i svjedoci su mu. Zahvaljujući njihovu svjedočenju, mnogi povjerovaše; i od vjere uskrsloga Krista rođene su i još uvijek se rađaju kršćanske zajednice. I mi danas svoju vjeru u Gospodina uskrsloga temeljimo na svjedočanstvu apostola, koje je do nas doprlo preko poslanja Crkve – objasnio je Papa.

Naša vjera je temeljito povezana s njihovim svjedočenjem kao u neprekinutu lancu hoda od naraštaja do naraštaja kršćana. U nasljedovanju apostola, svaki Kristov učenik pozvan je postati svjedokom njegova uskrsnuća, naročito u okruženjima gdje su zaborav na Boga i izgubljenost čovjeka izražajniji.

Kako bi se ovo ostvarilo, potrebno je ostati u uskrslomu Kristu i u njegovoj ljubavi, kao što nas poziva Prva Ivanova poslanica: Tko ostaje u ljubavi, ostaje u Bogu i Bog u njemu (1 Iv 4,16). Isus je to stalno ponavljao svojim učenicima: ostanite u meni; ostanite u mojoj ljubavi (Iv 15, 4.9). Ovo je tajna svetih: biti u Kristu, s njime sjedinjeni kao loza s Trsom, kako bismo donijeli mnogo roda (usp. Iv 15,1-8). Taj plod nije ništa drugo doli ljubav! Ta ljubav odsijeva u svjedočanstvu sestre Giovanne Emilije de Villeneuve, koja je svoj život posvetila Bogu i siromasima, bolesnima, utamničenima i odbačenima, postajući tako njima i svima konkretni znak milosrdne Gospodinove ljubavi – smatra Sveti Otac.

Odnos prema uskrslom Isusu je ozračje u kojemu kršćanin živi i u kojemu nalazi snagu za vjernost evanđelju, makar bio usred zapreka i nerazumijevanja. Ostati u ljubavi: to je činila i sestra Maria Cristina Brando. Ono je posvema bila osvojena gorućom ljubavlju za Gospodina; molitvom, iz intimnoga susreta s uskrslim Isusom prisutnim u Euharistiji, primala je snagu za podnošenje patnji i sebedarje te je bila poput razlomljena kruha, tolikim osobama udaljenim od Boga i gladnima vjerodostojne ljubavi.

Bitni vidik svjedočenja za uskrsloga Gospodina je jedinstvo među nama, njegovim učenicima, po uzoru na jedinstvo između njega i Oca. I danas je u Evanđelju odjeknula Isusova molitva uoči muke: Neka budu jedno kao što smo mi jedno (Iv 17,11). Iz vječne ljubavi Oca i Sina, koja u nama boravi po Duhu Svetom, snagu crpi naše poslanje i naše bratsko zajedništvo; iz nje uvijek iznova izbija radost nasljedovanja Gospodina na putu njegova siromaštva, djevičanstva i poslušnosti; i ta ista ljubav poziva nas na rast u kontemplativnoj molitvi – kazao je papa Franjo.

To je na osobit način iskusila sestra Maria Baouardy koja je – ponizna i neuka – znala davati savjete i teološka razjašnjenja krajnje jasnoće, što je plod njezina trajnoga dijaloga s Duhom Svetim. Poučljivost Duhu učinila ju je instrumentom susreta i zajedništva i s muslimanskim svijetom. Isto je tako sestra Maria Alfonsina Danil Ghattas dobro razumjela što znači isijavati Božju ljubav u apostolatu, postajući svjedokom blagosti i jedinstva. Ona nam nudi jasan primjer koliko je važno da budemo odgovorni jedni za druge; da živimo na službu jedni drugima.

Ostati u Bogu i u njegovoj ljubavi, kako bismo naviještali riječju i životom uskrsnuće Isusovo, svjedočeći jedinstvo među sobom i ljubav prema svima. To su činile ove četiri Svetice. Njihov svijetli primjer potiče i nas: na koji sam ja to način svjedok uskrsloga Krista? Kako ostajem u njemu i kako boravim u njegovoj ljubavi? Jesam li sposoban sijati – u obitelji, na poslu, u svojoj zajednici – sjeme onog jedinstva koje nam je Uskrsli podario? – zapitao je Papa.

Vraćajući se kući – potaknuo je Sveti Otac – ponesimo sa sobom radost ovog susreta s uskrslim Gospodinom; gajimo u srcu nastojanje da ostanemo i boravimo u Božjoj ljubavi, postajući sjedinjeni s Njime i međusobno te nasljedujući ove četiri žene, primjere svetosti, koje nas Crkva poziva nasljedovati – zaključio je propovijed papa Franjo.

U 12 sati, nakon obreda kanonizacije, Sveti Otac je kazao kako na koncu slavlja želi pozdraviti sve koji su došli počastiti novoproglašene Svetice, a na poseban način je pozdravio službena izaslanstva Palestine, Francuske, Italije, Izraela i Jordana.

Srdačno pozdravljam kardinale, biskupe, svećenike kao i duhovne kćeri novoproglašenih svetica. Njihovim zagovorom, neka Gospodin njihovim zemljama, udijeli novi misionarski poticaj. Nadahnjujući se na njihovu primjeru milosrđa, ljubavi i pomirenja, neka kršćani ovih zemalja gledaju prema budućnosti s nadom, nastavljajući putem solidarnosti i bratskog suživota.

Papa je između ostaloga podsjetio da je jučer u Veneciji blaženim proglašen svećenik Luigi Caburlotto, župnik, učitelj i utemeljitelj kongregacije Kćeri svetoga Josipa, pozivajući nazočne na čin zahvalnosti Bogu za ovog primjernog pastira, koji je vodio intenzivan duhovni apostolski život, posvema posvećen dobru duša.

Sveti je Otac također pozvao na molitvu za dragi narod Burundija, koji proživljava teške trenutke. Neka Gospodin svima pomogne da umaknu nasilju te odgovorno djeluju za dobro svoje zemlje. Papa Franjo je zatim nazočne pozvao da se sinovskom ljubavlju obrate Djevici Mariji, Majci Crkve, Kraljici svih Svetih i modelu svih kršćana. Poslije molitve Kraljice neba i blagoslova je, po svom običaju, okupljeno mnoštvo pozdravio svojim uobičajenim pozdravom, preporučivši se u molitve.

Radio Vatikan | Bitno.net