papa franjo majka svih bombi

Papa Franjo ponovno se osvrnuo na užase rata, terorizma i trgovine oružja, kritiziravši američku vojsku koja je nedavno u ratu protiv ISIL-a iskoristila oružje nazvano “Majka svih bombi”.

Naime, Sveti se Otac 6. svibnja u Vatikanu susreo s učenicima-sudionicima susreta koji je organizirala talijanska Nacionalna koordinacija lokalnih ustanova za mir i ljudska prava, istaknuvši kako treba “pobijediti kulturu razaranja koja bombu naziva ‘majkom’ i koja na televiziji gledateljima prikazuje samo zlo”, javlja Radio Vatikan.

“Vrijeme je da se bez straha suočimo s ‘kulturom razaranja’ i nadvladamo ju i to snagom umjerenosti”, rekao je Papa zahvalivši mladima na konkretnim pitanjima koja su mu postavili, a iz kojih je proizišla tjeskoba zbog brojnih tragedija koje pogađaju svijet – od ratova do siromaštva i kršenja ljudskih pravâ.

Papa je spomenuo i problem izbjeglica za koji je rekao da je najveća tragedija u Europi nakon one Drugoga svjetskog rata te se osvrnuo na nasilje i ratove koji nagrđuju ljudski rod.

“U svijetu ima dobrih ljudi i stvari koje se ne vide, ali svijet je u ratu”, istaknuo je te dodao kako je osjetio sramotu kad je čuo ime jedne bombe: “Majka svih bombi”.

“Ali, majka daje život! A ta daje smrt! Toj spravi ćemo reći ‘mama’? Što se to događa?”, upitao je papa Franjo na audijenciji.

Kako piše BBC, radi se o ogromnoj bombi dugoj 9 metara i teškoj 9800 kilograma imena GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB). Upravo iz akronima MOAB američka je vojska dala ‘nadimak’ toj napravi nazvavši je “Mother of All Bombs” tj. “Majka svih bombi”. Premda je spomenuto oružje već testirano 2003., prvi put je iskorišteno 13. travnja ove godine u ratu protiv ISIL-a.

Tino Krvavica, Radio Vatikan | Bitno.net