Papa Franjo napisao je proslov studiji koja će biti predstavljena u petak 10. ožujka 2023. u Rimu, koju su zajednički pripremili Zaklada „Centesimus Annus Pro Pontifice“ i Strateški savez katoličkih istraživačkih institucija (SACRU), objavili su KNA i Vatican News.

Sveti Otac piše da nejednakosti koje još uvijek postoje, primjerice da žene i dalje za isti posao često zarađuju manje od muškaraca, predstavljaju „veliku nepravdu“. Žene imaju pravo na „istu plaću kao i muškarci“, ustvrdio je.

Papa također jasno osuđuje nasilje nad ženama: ono proizlazi „iz kulture patrijarhalnog i mačističkog ugnjetavanja“.

„Crkva također može imati koristi od cijenjenja žena“, piše, citirajući vlastitu izjavu iz 2019. godine: „Još nismo prepoznali što žene znače u Crkvi i ograničavamo se samo na funkcionalni aspekt. Ali uloga žene u Crkvi daleko nadilazi funkcionalnu. Moramo nastaviti raditi na tome.“

„Bolji, pravedniji svijet ne može se postići bez doprinosa žena.“ Svi zajedno bismo trebali raditi da se „otvore jednake mogućnosti za muškarce i žene u svakom kontekstu“, napisao je papa Franjo. Riječ je o „stabilnoj i trajnoj situaciji jednakosti u različitosti“.

Prema Papinim riječima, put „do afirmacije uloge žena“ još je uvijek „težak i nažalost nije nepovratan“, prenose KNA i Vatican News.