Papa Franjo je imenovao španjolskog svećenika i francusku redovnicu podtajnike Biskupske sinode. Imenovanje sestre Natalie je posebno zanimljivo jer je to prvi puta da je žena imenovana na to važno mjesto, piše CNA.

Otac Luis Marin de San Martin i sestra Nathalie Becquart zamijenit će biskupa Fabija Fabenea koji je u siječnju imenovan tajnikom Kongregacije za kauze svetaca. Otac Marin i sestra Becquart će surađivati s glavnim tajnikom biskupom Mariom Grechom koji je u razgovoru za Vatican News izjavio kako će sestra Nathalie glasovati na budućim sinodama, i to zajedno s ostalim članovima koji imaju pravo glasa, a to su biskupi, svećenici i neki redovnici.

Naime, tijekom sinode mladih 2018. godine pojavili su se upiti zbog čega redovnice ne mogu glasati o završnom dokumentu sinode. Kardinal Grech je primijetio da su „tijekom posljednjih sinoda brojni sinodalni oci isticali potrebu da cijela Crkva razmišlja o mjestu i ulozi žena u Crkvi“.

„Čak je i papa Franjo nekoliko puta naglasio važnost da žene budu više uključene u procese razlučivanja i donošenja odluka u Crkvi“, dodaje kardinal Grech.

„Već se na posljednjim sinodama povećao broj žena koje su na njima sudjelovale kao stručnjakinje ili revizorice. Imenovanjem sestre Nathalie Becquart i mogućnošću sudjelovanja s pravom glasa, otvorena su vrata. Vidjet ćemo koji bi se drugi koraci mogli poduzeti u budućnosti“, završava kardinal Grech.

S. Nathalie Becquart članica je redovničke zajednice ustanovljene 1963. „Institut La Xaviere” – misionarke Krista Isusa, ignacijevske duhovnosti. Rođena je 1969. u francuskom mjestu Fontainebleau. Nakon menadžmenta u Parizu studirala je teologiju, filozofiju i sociologiju, od 1992 do 1993. provela je studijsku godinu volontirajući u Beirutu, predajući matematiku i francuski u višoj katoličkoj školi, a zatim djelovala kao savjetnica za marketing i odnose s javnošću za nevladine i kršćanske organizacije u Parizu. Na Sveučilištu u Bostonu bavila se sinodalnošću Crkve, 1995. stupa u Družbu misionarki Krista Isusa, a 2005. polaže vječne zavjete. Između ostaloga od 2008. do 2012. bila je nacionalna ravnateljica Povjerenstva za evangelizaciju i pastoral zvanja Francuske biskupske konferencije.

Luis Marín de San Martín rođen je 1961. u Madridu, vječne zavjete u Družbi sv. Augustina polaže 1985., 1988. zaređen je za svećenika, doktorirao je teologiju u Madridu. Osim predavanja na fakultetima obavljao je različite službe u provinciji, a od 2004. je docent na fakultetu u Burgosu. Između ostaloga je glavni arhivar reda i generalni asistent augustinaca i predsjednik Instituta za duhovnost Augustinianae.