Kateheti imaju središnju odgovornost povesti druge k osobnom susretu s Isusom kroz molitvu, sakramente i Pismo, rekao je papa Franjo u subotnjem govoru, ukazujući na ulogu kateheta kao pojedinca u zajednici koju čini “sveti i vjerni Božji narod”, slijedeći nezabludiv magisterij Crkve kako se očitovao u koncilima kroz povijest.

U svojemu obraćanju u Dvorani Klementina u Apostolskoj palači 30. siječnja, Papa je podsjetio kako kateheti ne trebaju govoriti o sebi, nego o Bogu te Božjoj ljubavi i vjernosti: “Sveto pismo tada postaje ‘okolišem’ u kojemu osjećamo da smo dijelom iste povijesti spasenja, susrećući prve svjedoke vjere”.

“Sv. papa Pavao VI. na Drugom je vatikanskom koncilu rekao kako će Koncil biti ‘veliki katekizam novih vremena'”, podsjetio je Papa te nadodao kako postoji značajan problem selektivnog tumačenja Koncila.

“Problem selektivnosti prema Koncilu kroz povijest Crkve ponavlja se i s drugim Koncilima”, rekao je Papa. “To me podsjeća na skupinu biskupa i laika koja je nakon Prvoga vatikanskog koncila, proglašavajući sebe ‘istinskim katolicima’, nastavila s ‘pravom doktrinom’ koja nije bila od Prvoga koncila. Danas zaređuju žene”.

Pokušaj zaštite vjere bez usklađenosti s magisterijem Crkve vodi u propast, upozorio je Papa.

“Koncil je magisterij Crkve. Ili si s Crkvom i slijediš Koncil, ili ne slijediš Koncil, tumačeći ga na svoj način, te nisi s Crkvom. Koncil je takav kakav jest”, dodao je.

Kao što je u postkoncilsko doba Crkva u Italiji bila spremna prigrliti osjećaj vremena, tako je i danas pozvana ponuditi obnovljenu katehezu koja nadahnjuje svako područje pastoralne skrbi: dobročinstvo, liturgiju, obitelj, kulturu, društveni život, ekonomiju, istaknuo je Papa.

U svojemu govoru, Papa je podcrtao važnost zajednice.

“Ovo nije trenutak za elitističke strategije. Što je velika zajednica? Vjerni narod Božji. Nije moguće napredovati izvan svetoga i vjernog Božjeg naroda, koji je – kako Koncil kaže – nezabludiv in credendo. Potraga za elitističkim udruženjima udaljuje od naroda Božjeg, čineći to možda i sa sofisticiranim formulama, ali po cijenu gubitka pripadnosti Crkvi, svetomu i vjernom narodu Božjem”, zaključio je Sveti otac.