Božja je riječ živa i učinkovita, razaznaje osjećaje i misli srca – rekao je Sveti Otac na početku propovijedi te istaknuo da je potrebna poslušnost za prihvaćanje Božje riječi. Božja je riječ živa, dolazi i veli ono što želi reći, a ne ono što očekujem da kaže ili ono čemu se nadam. Božja je riječ slobodna, ali je i iznenađenje, jer naš je Bog, Bog iznenađenja. Novína je – istaknuo je Papa.

Evanđelje je novost. Objava je novost. Naš Bog uvijek čini nove stvari, a od nas traži poslušnost toj novíni. Glede toga, Isus je u Evanđelju vrlo jasan: novo vino u nove mjehove. Bog donosi vino, ali treba ga primiti s ovim otvaranjem novíni. A to se naziva poslušnost. Možemo se pitati: Jesam li poslušan Božjoj riječi ili uvijek činim ono što mislim da je Božja riječ? Ili Božju riječ destiliram i u konačnici je nešto drugo u odnosu na ono što Bog želi učiniti? – upitao je Papa.

Ako to činim, dodao je, isto je kao da na staro odijelo stavljam novu zakrpu pa nastane još veća rupa. Papa je naglasio da prihvaćanje Božje riječi podrazumijeva asketski život. Ako električnu napravu želim priključiti na struju, a ne odgovara utičnica, onda tražim prilagođivač. Moramo uvijek nastojati da se prilagodimo novíni Božje riječi. Saul, Božji izabranik i pomazanik, zaboravio je da je Bog iznenađenje i novost. Zaboravio je, jer je bio zaokupljen svojim mislima i shemama, razmišljao je na ljudski način – primijetio je papa Franjo.

Komentirajući prvo čitanje, podsjetio je da je pobjednik u Saulovo vrijeme Bogu žrtvovao dio ratnoga plijena: ove su lijepe životinje za Boga – govorio je Saul. Ali tako je mislio on jer se ravnao prema običajima, a Bog je naš Bog iznenađenja, a ne običaja! Saul se nije pokorio Božjoj riječi, nije bio poslušan. Samuel mu je baš to zamjerio; prigovarao mu je da nije slušao Božju riječ, da je bio glavar, a ne sluga; da je ‘zarobio’ Božju riječ. Pobuna, nepokornost Božjoj riječi grijeh je ‘čaranja’. Tvrdoglavost, nepokornost Božjoj riječi grijeh je idolatrije. Iz ovoga vidimo u čemu je kršćanska sloboda, što je kršćanska poslušnost.

Kršćanska sloboda i kršćanska pokornost sastoji se u poslušnosti Božjoj riječi; u sposobnosti da postanemo novi mjehovi, za to novo vino koje neprestano dolazi; u hrabrosti da uvijek razaznajemo: raspoznavati, velim, a ne relativizirati. Razlučivati uvijek što Duh Sveti čini u mojem srcu, što želi u mojem srcu, kamo me vodi. Pokornost. Raspoznati i pokoriti se. Molimo danas za milost poslušnosti Božjoj riječi, toj živoj i učinkovitoj riječi, koja razabire osjećaje i misli srca – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan