Zaštita ljudskog života “glavno” je društveno i političko pitanje, istaknuo je papa Franjo u razgovoru s predsjednikom Vijeća za pro-life aktivnosti Američke biskupske konferencije, nadbiskupom Kansas Cityja Josephom F. Naumannom, prenosi Crux.

Naumann je s još 14 ostalih američkih biskupa ovoga tjedna bio u pohodu ad limina. Od studenog prošle godine sve do kraja veljače ove godine, Svetog Oca će pohoditi ukupno 15 izaslanstava američkih biskupa iz 180 biskupija.

Nadbiskup Kansas Cityja je rekao kako se Papa složio sa stavom biskupa iz SAD-a kako je “zaštita nerođenih glavni prioritet”, što je bila jedna od spornih tema na jesenskom zasjedanju Američke biskupske konferencije.

“Njegova reakcija na to je bila: ‘Naravno da jest. To je temeljno pravo”, prepričao je Naumann, dodavši kako je Papa napomenuo da je zaštita života u prvome redu pitanje ljudskih prava, a ne vjersko pitanje.

Nadbiskup Naumann je izvijestio Papu kako je od odluke u slučaju Roe protiv Wade, kojom je legaliziran pobačaj u cijelom SAD-u, počinjeno oko 61 milijun pobačaja. “Mislim kako je Papa uistinu bio na neki način zapanjen tim brojem”, rekao je američki nadbiskup, dodavši kako su, nažalost, američki zakoni o pobačaju jedni od najliberalnijih.

Spomenuo je i kako neki stječu dojam da Papino naglašavanje pitanja poput zaštite izbjeglica znači da Papa stavlja zaštitu nerođenih života u drugi plan, što Papine riječi i djela opovrgavaju.

Nadbiskup St. Louisa, Robert J. Carlson, koji je također sudjelovao u ovotjednom susretu s Papom, spomenuo je Papine riječi da je zaštita života najvažnije pitanje, “zato što ako nisi živ ne možeš činiti ništa drugo”.

Carlson je rekao kako su razgovarali i o važnosti podrške trudnicama kako bi se osiguralo da imaju potrebna sredstva za život.

Na prijedlog Svetog Oca na susretu je, između ostaloga, spomenuta još jedna važna tema današnjice, a to je transgenderizam. Prema prenesenim Papinim riječima transgenderizam se “protivi dostojanstvu žene i dostojanstvu muškarca”, tvrdeći da se možemo promijeniti “u što god nas je volja”.

Ivo Džeba | Bitno.net