U delegaciji su bili katolici, protestanti i pravoslavci te je Papa najprije uputio zahvalu evangeličkom luteranskom biskupu Bo-Göran Åstrandu za njegova razmatranja. Među ostalim, biskup Åstrand je govorio o svjedočanstvu svetaca te je Sveti Otac kazao da je „zahvaljivao u tišini“, dok je slušao biskupovo razmatranje, s obzirom da „su postojala vremena kada je čašćenje svetaca naizgled bio izvor podjele više nego jedinstva“.

„Sveci su naša braća i sestre koji su završili ovaj put i stigli na cilj. Oni nas prate kao živi svjedoci Krista, koji je Put, Istina i Život. Oni nas potiču da ustrajemo na putu učeništva, čak i u onim trenucima kada se borimo i padamo“, istaknuo je Sveti Otac.

Primijetio je kako je delegacija spomenula neke „velike nordijske svece: Brigitu, Henrika i Olava“ te izrazio nadu da obljetnica preminuća sv. Olava 2030. godine bude prilika za dublju molitvu za jedinstvo i zajedničko putovanje.

Papa se isto tako osvrnuo na biskupovo promišljanje o hodočasničkoj Crkvi. „Kao članovi zajednice krštenika, uistinu smo na putu, s Isusom Kristom kao zajednički cilj. Taj cilj nije daleko ni nedostižan, jer u svom milosrđu Gospodin nam je došao u susret. Približio nam se u utjelovljenju i učinio sebe Putem, kako bismo mogli sigurno putovati usred raskrižja i lažnih putova s kojima se suočavamo u ovom svijetu“.

Na kraju je Rimski biskup zahvalio finskoj ekumenskoj delegaciji, poručujući kako je taj njihov susret „živi znak usred aktualne Molitvene osmine za jedinstvo kršćana“.

„Osigurajmo da ovaj godišnji ekumenski susret nastavlja cvjetati i rasti“, kazao je. Posebno je istaknuo važnost molitvene osmine, pozivajući da uvijek „prihvaćamo našu siromašnu i zaboravljenu braću i sestre, uključujući one koji se osjećaju napuštenima od Boga ili su skrenuli s puta vjere i nade“.

Svoje obraćanje Papa je završio pozivom nazočnima da zajedno izmole molitvu Gospodnju, svatko na svom materinjem jeziku.