Papa

Ekumenski hod ne može zanemariti krizu vjere u sadašnjem svijetu, kršćani su stoga pozvani zajedno svjedočiti unatoč podjelama – ustvrdio je Benedikt XVI. govoreći u četvrtak 15. studenoga sudionicima na plenarnoj skupština Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Papa je poželio da i Godina vjere pridonese napretku ekumenizma.

Istinski se ekumenizam ne može provoditi zanemarujući krizu vjere koja je zahvatila široke dijelove planeta, među njima i one koji su prvi prihvatili navještaj evanđelja i gdje je kršćanski život vjekovima cvjetao – kazao je Papa ističući potrebu duhovnosti te i istodobno duhovno siromaštvo mnogih suvremenika.

S druge pak strane ne može se ne zamijetiti brojne znakove koji potvrđuju trajnu potrebu duhovnosti, koja se očituje na razne načine. Duhovno siromaštvo mnogih naših suvremenika, koji odsutnost Boga u svojem životu više ne osjećaju kao gubitak, izazov je za sve kršćane – ustvrdio je Benedikt XVI.

U tomu kontekstu – objasnio je Sveti Otac – od nas se vjernika u Krista zahtijeva da se vratimo bitnome, srcu naše vjere, da svijetu zajedno svjedočimo živoga Boga. Citirajući saborski dokument o ekumenizmu ‘Unitatis redintegratio’ Papa je podsjetio da se razdijeljenost među kršćanima otvoreno protivi Kristovoj volji, sablazan je svijetu a najsvetijoj zadaći nanosi štetu: propovijedanju evanđelja svakom stvoru.

Ne smijemo zaboraviti da je cilj ekumenizma vidljivo jedinstvo među razdijeljenim kršćanima. Ali u svakom slučaju – kako je rekao – svjedočiti živoga Boga najžurnija je zapovijed za sve kršćane, unatoč nepotpunom crkvenom zajedništvu koje još uvijek živimo – kazao je Papa dodajući: Ne smijemo zaboraviti to što nas ujedinjuje, to jest vjeru u Boga, Oca i Stvoritelja, objasnio je Papa, ističući da se u svjetlu prioriteta vjere shvaća važnost teoloških dijaloga i rasprava Katoličke crkve s Crkvama i crkvenim zajednicama. Čak i ako se ne nazire, u skoroj budućnosti, mogućnost obnove punoga zajedništva, rasprave omogućuju prihvatiti, zajedno s opiranjima i preprekama, bogatstva iskustava, duhovnoga života i teoloških promišljanja, jer su poticaj za dublje svjedočanstvo – ustvrdio je Benedikt XVI.

Jedinstvo ne može biti samo ljudski čin nego je dar Božji. Papa dakle potiče na zauzimanje i molitvu. Priznaje plod uloženoga truda i potiče da se nastavi hod. Činjenica je da je zajednički hod prema tom cilju pozitivna stvarnost, ali pod uvjetom da se Crkve i crkvene zajednice ne zaustave u hodu, prihvaćajući protuslovne različitosti kao nešto normalno ili najbolje što se može postići – primijetio je Papa.

Po vidljivom jedinstvu Isusovih učenika, koje se ljudski ne može objasniti – tvrdi Sveti Otac – djelovanje će Božje postati prepoznatljivo. Ono nadilazi svjetovnu težnju za podjelama, stoga valja shvatiti da ekumenizam i nova evangelizacija zahtijevaju obraćenje, shvaćeno kao iskreno nasljedovanje Krista – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)

Foto: www.vaticaninsider.com