Papa_Crkva se zanima za sport jer joj je u srcu cjeloviti covjek

Sport je odgojno i kulturno dobro i pomaže čovjeku da shvati duboku vrijednost svojega života – istaknuo je Benedikt XVI, govoreći sudionicima na Olimpijskim igrama u Londonu istodobno ih potičuću da se prije svega dokazuju na borilištu ljudskih vrijednosti.

Papa je podsjetio da je i II. vatikanski sabor istaknuo važnost kulture sporta, utemeljene na prvenstvu ljudske osobe; da je sport radi osobe a ne osoba radi sporta. Crkva se zanima za sport, jer joj je u srcu čovjek, cjeloviti čovjek, a priznaje da sportska aktivnost utječe na odgoj, na rast osobe, na ljudske odnose i na duhovnost. Potvrda toga je prisutnost sportskih prostora u oratorijima, te kršćanske sportske udruge – rekao je Sveti Otac ističući da je sportaš, koji cjelovito živi svoje iskustvo, pozoran i na Božji plan o njegovu životu.

Papa je potaknuo sportaše da budu svjedoci ljudskosti prije no što postanu odličnici na sportskim borilištima, a pozvao je ih da izbjegavaju prečace kao što je doping.

Sport može odgajati i za duhovno natjecanje – dodao je Papa – a taj je cilj još važniji u Godini vjere. Sportaši su pozvani učiniti da dobro svaki dan pobjeđuje zlo, istina laž, ljubav mržnju, i to prije svega u njima samima. (rv/bitno.net)