Zastranjivanje se javlja s hipertehnološkim čovjekom, koji smatra da je sve što je tehnički izvedivo ujedno i moralno opravdano. Ispravan put je naprotiv u čovjeku kadrom priznati i braniti „neotuđivo dostojanstvo svake osobe, ne dopuštajući da ga opije ‘navodni humanizam’ tobožnjeg napretka”. Papa jasno kaže kako se kršćani imaju ponašati u doba slabih misli, koje često postaju jače u čovjeku, kako je rekao, bez duše i bez osobnoga odnosa s Bogom. Ali kršćanski nazor – naglasio je Papa – potvrđuje dostojanstva osobe, jedincate i neponovljive, koja je određena za odnos i društvenost.
Crkva stoga potvrđuje svoj veliki ‘da’ dostojanstvu i ljepoti braka kao trajnog i plodnog očitovanja saveza između muškarca i žene, a poriče filozofiju roda obrazlažući da je reciprocitet između muška i ženska izraz ljepote naravi koju je Bog stvori, objasnio je Sveti Otac.

Podsjećajući da je čovjek niječući Boga kroz povijest počinio užasne ‘idolatrije’, poput kulta nacije, rase i društvene klase, koje su donijele samo nejednakost i bijedu, Papa je rekao da i danas, na drugim razinama, prijeti napast idolatrije. Mislim osobito na tragičnu antropološku redukciju koja predlaže stari hedonistički materijalizam združen s tehnološkim prometejizmom. Iz isprepletenosti materijalističkog viđenja čovjeka i velikog tehnološkog razvoja rađa se ateistička antropologija, koja čovjeka svodi na zasebne funkcije, duh na mozak, ljudsku povijest na sudbinu samoostvarenja, objasnio je Papa.

Papa je pozvao kršćane i sve ljude dobre volje da se vjerom i oštroumljem suprotstave tim težnjama koje se često – kako je rekao – predstavljaju u odjeći plemenitih osjećaja, ili uime navodnog napretka, ili navodnih prava i tobožnjeg humanizma.

[facebook]Podržavaš Papu? Klikni like i prati nas na Facebooku![/facebook]

U susretu s tom antropološkom redukcijom, što moraju činiti kršćani, naročito vi, zauzeti na karitativnom polju, dakle u izravnom dodiru s drugim društvenim djelatnicima? Jamačno moramo biti kritično budni i, katkada, odbiti financiranje i suradnje koji, izravno ili neizravno, potiču djelovanje ili projekte u suprotnosti s kršćanskom antropologijom, ustvrdio je Papa ističući da djelovanje Vijeća Cor unum može otvoriti vrata vjere mnogim osobama.

Kršćani, naročito oni zauzeti u karitativnim tijelima, moraju poštivati načela vjere, po kojoj se usklađujemo s Božjim gledanjem, s njegovim naumom o nama. Novo viđenje svijeta i čovjeka, koje proizlazi iz vjere, nudi ispravno mjerilo da se u sadašnjem kontekstu procjeni očitovanje ljubavi, zaključio je Benedikt XVI. (ika/bitno.net)