Prenijet ćemo Kinshasu u baziliku svetoga Petra – rekao je papa Franjo primivši u audijenciju sudionike generalnoga kapitula Misionarā Afrike, popularno zvanih ‘Bijeli oci’, ponovno izražavajući žalost zbog toga što je, na savjet liječnikā, morao odgoditi taj dugo očekivani posjet tim afričkim zemljama. Potom je najavio misu koju će slaviti 3. srpnja sa svim Kongoancima koji žive u Rimu.

Nažalost, s velikim sam žaljenjem morao odgoditi putovanje u Kongo i Južni Sudan. Doista, u mojim godinama nije tako jednostavno poći u misiju! Ali vaše molitve i vaš primjer daju mi hrabrosti, te se pouzdajem da ću moći posjetiti te narode koje nosim u srcu. Sljedeće ću nedjelje nastojati slaviti misu s kongoanskom zajednicom u Rimu. Zapravo ne sljedeće nego 3. srpnja… To je bio dan kada sam trebao slaviti u Kinshasi. Prenijet ćemo Kinshasu u Sveti Petar. I tamo ćemo slaviti sa svim rimskim Kongoancima, kojih je mnogo! – rekao je Papa.

Bijele je oce, okupljene ovih dana na generalnom kapitulu o temi „Misija kao proročko svjedočanstvo“, rimski biskup podsjetio na poticaj njihova utemeljitelja kardinala Charles-Martiala Allemanda Lavigeriea: „Budite apostoli, ništa drugo nego apostoli“. Apostol Isusa Krista nije netko tko provodi prozelitizam, nije menadžer, nije učeni govornik, nije informatički „čarobnjak“, apostol je svjedok. To vrijedi uvijek i posvuda u Crkvi, ali posebno vrijedi za one koji su, poput vas, često pozvani živjeti poslanje u kontekstima prve evangelizacije ili prevladavajuće islamske religije – rekao je Papa.

Svjedočanstvo se izražava kroz molitvu i bratstvo – rekao je Papa te istaknuo jedan paradoks: u misije se može ići samo ostajući tamo. Stoga je potaknuo prisutne misionare da ostanu u Božjoj prisutnosti, da u svakodnevnom klanjanju dopuste da ih Bog gleda kako crpili snagu i išli u susret braći, poslani živjeti slatku radost evangelizacije, posebno u kontekstima u kojima se često, osim siromaštva, susreću nesigurnost i neizvjesnost.

Mislim na vaša bratstva koja čine osobe iz brojnih zemalja, iz različitih kultura. Nije lako, to je izazov koji se može prihvatiti samo oslanjajući se na pomoć Duha Svetoga. Osim toga, ta vaša mala zajednica, koja živi od molitve i bratstva, pozvana je na dijalog sa sredinom u kojoj živi, s ljudima, s lokalnom kulturom.

Povodom njihova generalnog kapitula, papa Franjo je oce Misionare Afrike podsjetio također kako je važno sa zahvalnošću gledati na prošlost. Zahvalno svjedočanstvo je sposobno i privući. Ta zahvalnost podupire plamen nade. Tko ne zna zahvaliti Bogu za darove koje je On posijao na putu – iako zamornom i katkada bolnom – njegov duh nije ispunjen nadom, nije otvoren Božjim iznenađenjima i ne pouzdaje se u njegovu providnost – istaknuo je papa Franjo.