Budućnost mira i pravednosti u Svetoj Zemlji ovisi o dijalogu i suradnji – ustvrdio je Benedikt XVI. govoreći članovima Međunarodnoga mješovitog povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke i pravoslavnih Crkvi, koje je primio 25. siječnja u Vatikanu.

Bliski istok i Afrika su za kršćane zemlje drevne vjere i neriješenih teškoća, Papa to ne zaboravlja i na to je upozorio članove Mješovitoga povjerenstva, koji su uglavnom iz tih krajeva gdje se kršćani kao pojedinci i zajednice moraju sučeljavati s bolnim kušnjama i teškoćama.

– Želio bih svim vjernicima Bliskog istoka zajamčiti svoju blizinu i molitvu da se ta zemlja, vrlo važna za plan Božjega spasenja, dijalogom i suradnjom može usmjeriti prema budućnosti pravednosti i trajnoga mira. Svi kršćani trebaju zajedno u uzajamnom prihvaćanju i povjerenju raditi za mir i pravednost, kako je volja Gospodnja – istaknuo je Benedikt XVI.

Osvrnuvši se na desetogodišnji rad Mješovitoga povjerenstva, Papa je rekao da su ovotjedni susreti bili usredotočeni na zajedništvo i komunikaciju između crkvi u prvih pet stoljeća kršćanstva, a poželio je da se odnosi među Crkvama razvijaju u bratskom duhu suradnje, te da teološki dijalog pomogne svim sljedbenicima Gospodinovim u rastu zajedništva i pred svijetom svjedočenja spasonosne evanđeoske istine. (rv/bitno.net)