U vremenu kada se ljudska obitelj i planet suočavaju s višestrukim prijetnjama, prijateljski dijalog i bliska suradnja još su potrebniji. Nažalost, sa svih strana čujemo vapaj ranjenoga čovječanstva i uništene Zemlje. Buda i Isus shvatili su potrebu za prevladavanjem sebičnosti koja potiče sukobe i nasilje – rekao je papa Franjo u pozdravu budističkom izaslanstvu s Tajlanda, redovnicima i laicima koji su stigli u Vatikan zajedno s raznim predstavnicima Katoličke Crkve na Tajlandu. „Izbjegavajte zlo, njegujte dobro i pročišćujte svoj um“, govorio je Buda, dok je Isus poučavao svoje učenike: „Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge“ – istaknuo je Papa, prenosi Vatican News.

– Pročitajte više: Budizam – agnostična religija

U današnjem je svijetu zadaća kršćana i budista voditi svoje vjernike do življega osjećaja za istinu da smo svi braća i sestre – napomenuo je te dodao – Zbog toga bismo trebali raditi zajedno na njegovanju suosjećanja i gostoljubivosti prema svim ljudskim bićima, posebno prema siromašnima i marginaliziranima. U tom duhu, potičem vaše napore za produbljivanje i proširenje dijaloga i suradnje s Katoličkom Crkvom.

Budističko je izaslanstvo stiglo u Vatikan povodom 50. obljetnice povijesnoga susreta Somdeja Phra Wannarata, sedamnaestoga budističkog vrhovnog patrijarha Tajlanda, s papom Pavlom VI., održanoga 5. lipnja 1972. godine, a papa Franjo im je zahvalio za posjet koji – kako je rekao – obnavlja prijateljske veze i uzajamnu suradnju. Zbog toga se spomenuo osjećaja koje je prije 50 godina izrazio njegov prethodnik: „Duboko cijenimo duhovno, moralno i društveno-kulturno blago koje vam je dano kroz vaše dragocjene tradicije. Prepoznajemo vrijednosti kojih ste čuvari i dijelimo želju da se one očuvaju i promiču. Nadamo se sve prijateljskijem dijalogu i bliskoj suradnji između tradicija koje predstavljate vi i Katoličke Crkve“.

Papa Franjo se potom osvrnuo na odnose uspostavljene s tajlandskim budistima. Tijekom tih 50 godina bili smo svjedoci postupnoga i stalnoga razvoja prijateljskoga dijaloga i bliske suradnje između naše dvije vjerske tradicije – kazao je i pritom spomenuo posjet tajlandskoga izaslanstva prije četiri godine te dobrodošlicu i gostoprimstvo iskazano mu na Tajlandu tijekom njegova apostolskog putovanja 2019. godine. Osim toga, izrazio je također zahvalnost za prijateljstvo i bratski dijalog budista s članovima Dikasterija za međureligijski dijalog i s katoličkom zajednicom na Tajlandu, te zazvao obilje blagoslova na cijelu zemlju i njezine stanovnike.