Sinodalnost i kolegijalnost, reforma braka, te odnos biskupa i svećenika tri su teme o kojima je govorio Rimski biskup. Govoreći o primjeni reforme kanonskih postupaka za parnice proglašenja ništavosti ženidbe, rekao je da su motu proprij Mitis Iudex Dominus Iesus i motu proprij Mitis et Misericors Iesus iz 2015., kojima se uvodi kratki postupak i mogućnost izravnog obraćanja mjesnom biskupu, temeljeni na bliskosti i besplatnosti.

„Blizina ranjenim obiteljima znači da se presuda, kada je to moguće, održi u biskupijskoj crkvi, bez odgađanja i bez nepotrebnih produljenja. Besplatnost, po evanđeoskom mandatu ‘besplatno primiste, besplatno dajte’ zahtijeva da crkveno proglašenje ništavosti sakramenta ženidbe ne smije koštati toliko da ga siromašni ljudi ne mogu podnijeti”, prenosi Papine riječi Fratellanza umana.

Međutim, reforma je, primijetio je Papa sa žaljenjem, „nakon više od četiri godine još uvijek daleko od primjene”. Reformom moramo pokazati da je „Crkva majka i da u srcu ima dobro svoje djece”, a to su u ovom slučaju oni koji su „obilježeni ranom slomljene ljubavi”, te zaključuje: „Uspjeh reforme nužno prolazi kroz obraćenje struktura i ljudi, stoga ne dopustimo da ekonomski interesi nekih odvjetnika ili strah od gubitka moći nekih sudskih vikara zaustave ili odgode reformu”.

Podsjećamo, mons. mr. Emil Svažić, sudski vikar na Interdijecezanskom ženidbenom sudu u Rijeci, nedavno je istaknuo da u Rijeci još uvijek nije proveden niti jedan kraći postupak za ništavnost ženidbe.

“Tome je tako zato što ni za jedan slučaj nije odmah zaključeno da je ništavnost ženidbe potkrijepljena ‘svjedočanstvima ili ispravama koje jasno ukazuju na ništavnost’, te nije bilo potpune suglasnosti supružnika oko pokretanja parnice, kao i motiva i uzroka ništavnosti, što su dva temeljna uvjeta da bi se mogla započeti parnica po kraćem postupku”, poručio je mr. Svažić, dodavši kako je slična situacija i na ostalim sudovima u Hrvatskoj.

“Tek su dva naša suda imala po nekoliko takvih postupaka, a primjerice jedna Milanska nadbiskupija, koja je poput cijele Hrvatske, do sada je imala samo četiri takva slučaja. Dakle, takve parnice nisu česte, jer je potrebne uvjete u praksi teško zadovoljiti. Uz to, naglasak u svim parnicama treba biti na istini i pravdi, a ne toliko na brzini pod svaku cijenu.”

Istovremeno, poručio je mr. Svažić povećao se broj parnica za proglašenje ništavnosti ženidbe.

IKA | Bitno.net