Papa_Bozicno je drvce znak Kristova svjetla

Kad je god čovjek želio u svijetu ugasiti svjetlo upaljeno Isusovim rođenjem, ishodio je tamu puna užasa. Imajući u vidiku jučerašnje popodnevno osvjetljavanje božićne jelke, oko 18 sati i 30 minuta, Papa je izaslanstvu govorio o svjetlu i tami. Svjetlo dolazi od Boga koji je postao čovjekom da rasprši tamu, a tama je ljudsko djelo; otkada se u raznim razdobljima nastojalo ugasiti Božje svjetlo radi izazivanja prividnih i varljivih bljesaka nastupila su vremena obilježena tragičnim nasiljima nad čovjekom – kazao je Sveti Otac.

To se uvijek dogodi – nastavio je Papa – kada se sa stranica povijesti želi izbrisati Božje ime, a ishod je toga povlačenje krivudavih crta na kojima najbolje i najplemenitije riječi gube svoje pravo značenje. Mislimo na izraze poput slobode, općega dobra, pravednosti: ako nisu ukorijenjeni u Bogu i njegovoj ljubavi, u Bogu koji je objavio svoje lice u Isusu Kristu, te stvarnosti ostaju u samovolji ljudskih interesa, gubeći poveznicu sa zahtjevima istine i građanske odgovornosti – ustvrdio je Benedikt XVI.

Naprotiv, – rekao je Sveti Otac izaslanstvu male općine, koja ima malo više od tristo duša – nitko nije uspio zatrti povijest svjetla ljubavi koja je krenula prije dvije tisuće godina u Betlehemu. Ta uzvišena svjetlost, čiji je znak i spomen božićno drvo, ne samo da nije tijekom stoljeća i tisućljeća izgubila svoju jačinu, nego nastavlja sjati nad nama i prosvjetljavati čovjeka koji živi u svijetu, naročito kada nam je proći kroz nesigurnosti i teškoće – ustvrdio je Papa.

Zahvaljujući na poklonu jelke, visoke 24 metra, koja će nakon božićnog vremena biti darovana u dobrotvorne svrhe, Papa je izaslanstvu na čelu s biskupom grada Izernia rekao da je dar očitovanje vjere i pobožnosti moliškog naroda. Dužnost je svakoga od vas i vaših zemljaka trajno crpiti iz toga bogatstva i povećavati ga na tragu provjerene i plodne vjernosti kršćanstvu radi sučeljavanja s novim društvenim i današnjim kulturološkim izazovima – zaključio je Sveti Otac. (rv/bitno.net)