Papa

Crkva je jučer, 6. kolovoza, proslavila blagdan Preobraženja Gospodnjeg. Taj nas događaj – kako je rekao Sveti Otac – poziva da slijedimo Božje svjetlo kako bismo isplivali iza tama života. Papa je u više navrata govorio o evanđeoskom ulomku koji opisuje Isusovo preobraženje. Tajna zla obavija život svakog čovjeka i svijet, uvlačeći se i u vijuge Crkve jer neprijatelj sije svoj kukolj – istaknuo je Benedikt XVI.

Ljudsko shvaćanje stvarnosti – primijetio je Papa – vrlo je problematično kad trpljenje i nepravda zatamnjuju naš zemaljski hod. Ljudski je život prožet vjerom te, kao takav, više se odvija u polutami negoli u punoj svjetlosti, s trenutcima tame pa i gustog mraka. Sve dok smo na zemlji, više se naš odnos s Bogom odvija kroz slušanje nego u viđenju, a i sama se kontemplacija odvija, tako reći, zatvorenih očiju, zahvaljujući nutarnjem svjetlu koje je riječ Božja zapalila u nama – istaknuo je Benedikt XVI. u nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji 12. ožujka 2006. godine.

Poput Petra, htjeli bismo ostati na brdu Tabor i iskusiti komadiće Raja na zemlji. Ali Isus pokazuje drukčiji put, a u tomu i je ključna točka: preobraženje je predokus uskrsnuća, koje pretpostavlja umiranje. Isus očituje apostolima svoju slavu da imaju snage sučeliti se sa sablazni križa, i da shvate da do kraljevstva Božjega treba proći kroz mnoge patnje – kazao je Papa u nagovoru prije marijanske molitve 17. veljače 2008. godine.

Preobraženje je – rekao je Sveti Otac – molitveni događaj. Isus moleći uranja u Boga… i tako ga svjetlo prožima, ali On ne izlazi iz povijesti, ne bježi od poslanja zbog čega je došao na svijet. Za kršćanina molitva nije bježanje od stvarnosti i odgovornosti, nego njihovo cjelovito prihvaćanje, ufajući se u vjernu i neiscrpivu ljubav Gospodinovu – istaknuo je Benedikt XVI. u nedjeljnom nagovori 4. ožujka 2007. godine.

U Gospodinovu se preobraženju pojavljuje svijetli oblak: dakle tama i svjetlo; tama našega shvaćanja i nutarnje svjetlo srca otvorena Očevu glasu da se sluša Sina, slušati ga poput Marije. Slušati Njegovu riječ, čuvanu u Svetome pismu. Slušati ga u samim događajima našega života nastojeći u njima proniknuti poruke Providnosti. Slušati ga također u braći, naročito malenima i siromašnima, preko kojih Isus često zahtijeva našu konkretnu ljubav. Slušati Krista i pokoravati se glasu njegovu, to je jedini pravi put, koji vodi u puninu radosti i ljubavi – zaključio je Benedikt XVI. u nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji 12. ožujka 2006. godine. (rv/bitno.net)