Tijekom više od sedam godina papa Benedikt XVI. dovršio je prvi ciklus razgovora sa svojim suradnicima – biskupima iz cijeloga svijeta. Od preuzimanja apostolske službe u travnju 2005. primao je skupine biskupa iz svih zemalja, kako bi se osobno informirao o stanju u tim krajevima. Posljednji pohoditelji “ad limina” bili su članovi Francuske biskupske konferencije. Oni su s Papom razgovarali u studenome 2012., izvijestio je 8. siječnja “Katolički News Service” (CNS) iz Washingtona, pozivajući se na tajnika Kongregacije za biskupe nadbiskupa Lorenza Baldisseria. U proljeće kreće nova serija razgovora, počevši od poglavara 227 talijanskih biskupija. Trenutačno u svijetu postoji oko 2900 biskupija.

Crkveni zakonik propisuje da članovi episkopata redovito dolaze “ad limina Apostolorum” u Rim. Obično se u pohod “ad limina” Papi dolazi svake pete godine, ali to nije strogo regulirano. Tako su npr. članovi Francuske BK tek u studenom prošle godine prvi put bili kod Pape, a biskupi iz Papue Nove Gvineje pohodili su ga već dva puta: u lipnju 2005. i u lipnju 2012.

Biskupi Narodne Republike Kine zbog osjetljivih diplomatskih odnosa i ograničenja nisu mogli doći u Vatikan. Ipak, dijecezanski poglavari Hong Konga i Makao razgovarali su 2008. s papom Benediktom XVI.

Redovita izvješćivanja započela su s papom Zaharijom godine 743. Papa Siksto V. ozakonio je i propisao tu praksu 1585. godine. Pohod nije samo izvršavanje pravno-administrativne obveze, nego je riječ o “iskustvu zajedničke pastoralne skrbi” na različitim crkvenim razinama, istaknuo je nadbiskup Baldisseri. (ika/bitno.net)