Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 23. ožujka program uskrsnih slavlja u Vatikanu uz ograničenja koje nalažu epidemiološke mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa, prenosi Vatican News.

Papa Franjo najveći kršćanski blagdan slavit će u gotovo praznoj bazilici Sv. Petra zbog vrlo ograničenoga dopuštenoga broja vjernika. Uskrsno bdjenje počet će ranije nego obično zbog policijskoga sata koji u Italiji počinje u 22 sata, a Uskrsna misa i nagovor pape Franje Gradu i svijetu neće se slaviti na Trgu Sv. Petra već u prednjem dijelu bazilike.

I ostala slavlja Velikoga tjedna i uskrsnoga vremena koja su do 2019. godine u Vatikan dovodile desetine tisuća hodočasnika bit će drastično ograničena. Tako su i članovi Diplomatskoga kora akreditirani pri Svetoj Stolici dobili obavijest da njihova nazočnost nije predviđena.

Papa otvara Veliki tjedan na Cvjetnicu, u nedjelju 28. ožujka, misom na oltaru katedre sv. Petra u 10:30 sati, bez svečane procesije u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem. Na Veliki četvrtak Papa će u 10 sati slaviti Misu posvete ulja u uskom krugu svećenika Rimske biskupije, ali neće predvoditi Misu Večere Gospodnje koju je prošle godine predvodio u koru bazilike bez obreda pranja nogu. Ove godine je naime najavljeno da će misu u bazilici predvoditi dekan Kardinalskoga zbora kardinal Giovanni Battista Re (87) s početkom u 18 sati.

Na Veliki petak Papa predvodi obred muke i klanjanja križu u 18 sati a tradicionalni Križni put u Koloseju premješta se kao i prošle godine na Trg Sv. Petra s početkom u 21 sat, bez sudjelovanja hodočasnika. Uskrsno bdjenje na Veliku subotu počinje već u 19:30 sati i završava pola sata prije policijskoga sata. Molitvu Kraljice neba na Uskrsni ponedjeljak Papa će predvoditi iz biblioteke u Apostolskoj palači u izravnom prijenosu na Internetu, kao i sva ostala slavlja.

Dan mladih u Italiji, koji se uobičajeno slavi na Cvjetnicu, odgođen je za 21. studenoga.