Prema ozdravljenju i obnovi, pod tim se geslom na Papinskom sveučilištu Gregoriana održao simpozij o zlostavljanu maloljetnika u Crkvi, na koji se u ovotjednom uvodniku Octava dies informativnog tjednika Vatikanskog televizijskog centra osvrnuo pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice i Radio Vatikana.

Lombardi

Od pojave do dosljednog i odlučnog pothvata da se unaprijedi zaštita maloljetnika u Crkvi, društvu i svijetu, tako bi se mogao opisati ishod simpozija o spolnom zlostavljanju maloljetnika na kojem su sudjelovali predstavnici 110 biskupskih konferencija, poglavnici mnogih redovničkih obitelji te istaknuti svjetski stručnjaci. Visoki su uglednici glavnih vatikanskih tijela poduprli održavanje simpozija koji se temeljio na odrednicama pape Benedikta XVI: saslušati žrtve, zauzeti se u njihovu izlječenju i zadovoljenju pravde, odrediti i primijeniti uspješne preventivne mjere kako bi Crkva bila sasvim sigurna i ugodna sredina za maloljetne, mlade te njihov ljudski i duhovni rast – piše pater Lombardi.
Na simpoziju je istaknuto bogato i zamašno crkveno iskustvo, također i u duhovnome pogledu. Nacionalnost sudionika skupa snažan je dokaz da crkvena zajednica, također i na lokalnoj razini, želi doista odgovoriti zadaći zaštite maloljetnika. O obitelji, odgojnim ustanovama, internetu, širenju pedopornografije, izobrazbi svećenika i odgojitelja valja voditi računa u sveukupnom pristupu problemima. Stoljetno je odgojno iskustvo Crkve, ucijepljeno u mnogobrojne kulture, na pravoj kušnji da se bitna načela za zaštitu maloljetnike primijene u raznim kontekstima – piše pater Lombardi i dodaje:
Nastavimo započetim putom, u suradnji s nadležnim vlastima i osobama dobre volje u raznim državama svijeta jer Katolička crkva zaštitom djece i maloljetnika želi pridonijeti ostvarenju bolje budućnosti za čovječanstvo– zaključio je pater Lombardi.(rv/bitno.net)