Guverner grada Vatikana, 78-godišnji kardinal Giuseppe Bertello, izdao je 8. veljače uredbu koju su mnogi protumačili kao prijetnju otkazom vatikanskim zaposlenicima koji se odbiju cijepiti protiv koronavirusa.

„Moramo se suočiti sa zdravstvenom krizom kako bismo osigurali zdravlje i dobrobit radne zajednice poštujući dostojanstvo, prava i temeljne slobode svakog od njezinih članova“, stoji u prvom članku uredbe koju je potpisao Bertello.

Prema spomenutom dokumentu, izloženost zaposlenika zarazi mogla bi učiniti nužnom pokretanje preventivne mjere cijepljenja „kako bi se zaštitilo zdravlje, građana, stanovnika, radnika i radne zajednice“.

Uredba navodi kako bi zaposlenici koji „zbog opravdanih zdravstvenih razloga“ ne mogu primiti cjepivo mogli privremeno biti premješteni na drugo radno mjesto uz primanje jednake plaće.

Oni koji se ne žele cijepiti „bez opravdanih zdravstvenih razloga“, podložni su odredbi o pravima i dužnostima zaposlenika iz 2011. godine u kojoj stoji da se za odbijanje preventivnih mjera mogu snositi „posljedice različitog stupnja“, uključujući „prekid radnog odnosa“.

Nakon što je vijest o uredbi izašla u javnost, naišla je na snažne kritike na društvenim mrežama pa je jučer iz Bertellova ureda objavljeno priopćenje u kojem je otklonjena mogućnost kažnjavanja zaposlenika koji se odbijaju cijepiti.

U priopćenju je, između ostaloga, istaknuto da se predviđaju „alternativna radna rješenja“ za one koji se ne žele cijepiti.

Iz ureda vatikanskog guvernera objasnili su da odredbu iz 2011. godine ne treba smatrati „sredstvom sankcioniranja ili kažnjavanja“, nego da joj je namjera omogućiti „fleksibilan i proporcionalan” odgovor na zdravstvene ugroze, poštivajući ravnotežu “između zaštite kolektivnog zdravlja i osobne slobode izbora”, ali  “da se pritom ne bude nametljiv prema zaposlenicima“.

Podsjetimo, Kongregacija za nauk vjere u prosincu 2020. izdala je dokument u kojem je navela kako se “sva cjepiva koja su odobrena kao klinički sigurna i učinkovita mogu koristiti u dobroj savjesti”, no da “cijepljenje, kao pravilo, nije moralna dužnost, te da, stoga, ono mora biti dobrovoljno”.