Papa Franjo sutra će, 30. rujna, na konzistoriju imenovati 21 novog kardinala.

Među njima bit će i biskup Hong Konga Stephen Chow Sau-yan, koji je o imenovanju progovorio na tiskovnoj konferenciji, javlja Vatican News.

“Papa Franjo ima nadimak: ‘Papa iznenađenja'”, poručio je Chow, istaknuvši tako iznenađenost kao dominantan osjećaj koji vlada među novoizabranim kardinalima.

Potom je opisao kako je saznao za imenovanje.

“Nitko mi nije ništa rekao, već sam vijest primio od prijatelja iz Rima. Večerao sam s obitelji i pitao jesu li poslali pogrešnoj osobi. Rekli su da nije pogreška i da pogledam Angelus. Bio sam doista iznenađen”, poručio je hongkonški biskup.

Podsjećamo, papa Franjo je nakon redovne molitve Anđela Gospodnjeg u nedjelju, 9. srpnja, pročitao imena novih kardinala koji dolaze iz različitih dijelova svijeta.

“Važno je imati različite glasove”, poručio je Chow na čijem teritoriju katolici čine tek 8% stanovništva.

“Uzmimo za primjer kardinala Mongolije (Giorgio Marengo). On je Talijan, ali govori za Crkvu u Mongoliji. Smatram da različiti glasovi obogaćuju Crkvu.”

Novi kardinal u razgovoru s novinarima istaknuo je kako ulogu Hongkonške biskupije vidi u smislu mosta između univerzalne Crkve i one u Kini te “između Istoka i Zapada”.

“Voljeli bi da budu još bliže”, poručio je te dodao kako ga raduje najavljeni dolazak dvojice kineskih biskupa na Sinodu o sinodalnosti. To je dobar znak za Crkvu u Kini i njezin odnos s univerzalnom Crkvom, zaključio je novi kardinal.