Papa Franjo odobrio je u utorak dekret o čudu za ženu koja je 60 godina bila prikovana za krevet, ali je unatoč tome dotaknula živote tisuća ljudi.

Radi se o Gaetani Tolomeo zvanoj “Nuccia”, Talijanki preminuloj 1997., koja će tako postati novom katoličkom blaženicom.

Nuccia je bolovala od progresivne paralize, ali je u Isusu uvijek pronalazila snagu za širenje hrabrosti i nade te je svima koji su je posjećivali darivala svoj osmjeh. Njena snažna vjera omogućila joj je da živi otajstvo boli te je svoje trpljenje pretvorila u molitvu.

Govorila je Isusu: “Neka mi Tvoja snaga ljubavi, Gospodine, dade da pjevam o Tvojoj milosti, neka moj jauk pretvori u vječnu radost, u himan životu, neka pobijedi smrt i bude poruka nade za brojne žalosne duše (…) Hvala Ti, Gospodine, za dar života… Hvala Ti, Isuse, što si moj plač pretvorio u radost…. Hvala za sve, dobri i milosrdni Oče! Hvalim Te, blagoslivljam Te, i zahvaljujem Ti za svaku primljenu gestu ljubavi, a ponajviše za podnesenu žrtvu. Posebno Ti želim zahvaliti za dar nepokretnosti, koji je za mene bio prava škola prepuštanja, poniznosti, strpljenja i zahvalnosti, a za prijatelje moga Getsemanija bio je vježba ljubavi i svih drugih kreposti.”

Godine 1994. počela je gostovati na lokalnom radiju, naviještajući evanđelje zatvorenicima, prostitutkama, ovisnicima te obiteljima u krizi.

Uz Nucciu, Sveti je Otac također odobrio dekret o mučeništvu za četiri svećenika ubijena u Španjolskom građanskom ratu te će oni također dobiti status blaženika.

Na kraju, Papa je odobrio i dva dekreta o herojskim krepostima osnivačicama redovničkih zajednica: Mariji Dolores Segarra Gesto, osnivačici Sestara misionarki Krista svećenika te Francisci Pascual Doménech, osnivačici Kongregacije franjevačkih sestara od Bezgrešne.