Papa Benedikt_vjera kao najveca sigurnost

Papa emeritus Benedikt XVI. dao je intervju za njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung i u njemu progovorio o medijskim nagađanjima po kojima se “umiješao” u nedavnu Sinodu o obitelji i rasprave koje su se vodile tamo po pitanju pričesti za razvedene, ali i drugih pastoralnih problema.

“To su kompletne besmislice. Cijelo vrijeme nastojim biti tih i ne nametati svoje mišljenje”, demantirao je Benedikt XVI. medijske natpise.

U razgovoru s rimskim dopisnikom njemačkih novina Jörgom Bremerom papa emeritus progovorio je i o svom odnosu s papom Franjom i rekao kako ima “jako dobar kontakt s njim”, te da ne “želi učiniti ništa” što bi sadašnjeg papu stavilo u drugi plan. Rekao je i kako je Franjo tijekom dosadašnjeg pontifikata učinio puno i posjetio puno mjesta, ono što on nikada ne bi mogao napraviti zbog svog zdravstvenog stanja.

Upravo to stanje, rekao je, bio je razlog zbog kojeg je odustao od papinske službe. Ono bi ga sprječavalo raditi apostolske pohode i slijediti obveze koja ta služba donosi. Zbog toga, rekao je, njegovo ostajanje u službi pape ne bi bilo u redu. Nakon što je to učinio, odahnuo je, kako je pojasnio.

Mediji su prenijeli i detalj po kojem je papa emeritus novinaru rekao kako je nakon odustajanja od službe želio da ga službeno zovu “otac Benedikt”, ali da nije inzistirao na tome.

Upitan da li, unatoč lošem zdravlju, i dalje piše Benedikt XVI. je odgovorio:

“Da, i to mi vjerojatno pomaže.”

Inače, ovih dana mediji su pisali o “umirovljenom” papi upravo zbog njegovih teoloških spisa.

U Njemačkoj, naime, trenutačno traje objavljivanje njegovih sabranih djela, a ponovno je objavljen i njegov esej iz 1972. u kojem se Joseph Ratzinger pozabavio pitanjem razvedenih katolika koji su u drugom, građanskom braku i njihova pristupa sakramentu pričesti. U tom je eseju Ratzinger, tada profesor teologije u Regensburgu, napisao kako bi davanje pričesti razvedenima moglo biti na crti učenja Bazilija Velikog, koji je predlagao razdoblje “pokajanja” za one koji su u drugom braku, a potom pripuštanje pričesti (nešto na tragu pastoralne prakse u pravoslavnim crkvama). Upravo ovaj članak navodio je kardinal Walter Kasper kada je u veljači održao predavanje na konzistoriju kardinala i predlagao slično rješenje.

Međutim, Ratzinger je u međuvremenu odustao od tog stajališta i opetovano inzistirao na zabrani pričesti za razvedene, posebice dok je obnašao dužnost prefekta Kongregacije za nauk vjere. Sada je njegov esej iz 1972. ponovno objavljen, a Benedikt XVI. je izbacio taj dio i ubacio novi u kojem pojašnjava svoje korigirano stajalište.

Ovo je bilo povod za medijske tvrdnje o njegovu “miješanju u Sinodu”, odnosno njegovu očitovanju o pitanjima koja su se tamo pokazala kao kontroverzna, a Benedikt XVI. je sada novinaru rekao da je te promjene napravio puno prije Sinode i da one nisu s njom povezane. Rekao je i kako je riječ o stajalištima koje već dugo ponavlja i kako u njima nema ničega novog.

Goran Andrijanić | Bitno.net