Najveća prepreka naviještanju evanđelja su nesloge među kršćanima – istaknuo je Papa u govoru uručenom skupini biskupa iz Gvineje, koji se nalaze u pohodu ‘ad Limina’. Nakon pozdrava predsjedniku lokalne biskupske konferencije msgr. Emmanuelu Félémouu, te prisjećanja na suradnju s kardinalom Robertom Sarahom, bivšim nadbiskupom Conakryja i predsjednikom Papinskoga vijeća ‘Cor Unum’, Papa se osvrnuo na siromašne životne uvjete Gvinejskoga stanovništva.

U svijetu izranjenom brojnim „etničkim, političkim i vjerskim sukobima“, naše zajednice trebaju biti istinski bratske i međusobno izmirene, jer „su nesloge među kršćanima najveća zapreka naviještanju evanđelja“: Jedino „ujedinjeni u ljubavi“ možemo svjedočiti „istinu evanđelja“ – tvrdi Sveti Otac u govoru biskupima iz Conakryja, podsjećajući da „jedinstvo nadvisuje sukobe“. Neslaganja pogoduju nastajanju skupina koje zlorabe siromaštvo i dobru vjeru naroda nudeći laka ali neostvarljiva rješenja problema.

Unatoč teškim uvjetima u kojima se Radosna vijest često naviješta, u Conakryju se, u evangelizaciju, ulažu veliki napori; biskupi su, a i cijeli narod oko toga zauzeti. Podsjećajući da život treba biti dosljedan Evanđelju koje naviještamo, Papa je istaknuo živost biskupija u Gvineji, misleći na laike zauzete u pastoralu te posebice na vjeroučitelje koji – zahvaljujući centrima za formaciju – obavljaju „nezamjenjivo djelo evangelizacije i animiranja u kršćanskim zajednicama.

Papa je biskupe potaknuo da podupiru obitelji, kojima treba predlagati i dosljedno svjedočiti kršćanski model obitelji, premda je još – kako je rekao – raširena poligamija, a brakovi su između krštenih i nekrštenih, česti. Mlade laike Papa poziva da svoju vjeru svjedoče većim zauzimanjem u društvu, te da uvijek budu tvorci mira i pomirbe, kako bi se mogli boriti protiv krajnjega siromaštva u državi. Papa ih je potaknuo da, unatoč teškoćama, produbljuju odnose s lokalnim muslimanskim zajednicama, uzajamno učeći uvažavanje drugačijeg načina mišljenja i izražavanja.

Obraćajući se pak redovnicima i redovnicama, koji su molitvom i djelima uvijek uz stanovništvo – u često vrlo teškim uvjetima života – Papa je pohvalio njihovo djelovanje u zdravstvu, odgoju i školstvu. Govoreći pak o biskupijskim svećenicima, kojih je u odnosu na potrebe malo, Papa je potaknuo biskupe da budu „očevi i prijatelji“, a svećenike je podsjetio da žive onako kako propovijedaju: u pitanju je vjerodostojnost same Crkve.

Stoga posebnu pozornost treba posvetiti svećeničkim zvanjima – istaknuo je papa Franjo te poželio da se u novootvorenom sjemeništu, naslovljenom po papi Benediktu XVI., odgajaju vrsni mladi svećenici. Papa je na koncu sve potaknuo da svoj poziv žive radosno, ostajući vjerni svećeničkom celibatu kao i da odbacuju svjetovni duh i karijerizam, jer svećeništvo nije sredstvo za postizanje društvenog statusa – zaključio je papa Franjo. (RV)