20. STUDENOG

U nedjelju završava Godina milosrđa: katedrale diljem svijeta zatvorile ‘Vrata milosrđa’

Konačna sudbina svijeta nije u rukama ljudi, nego Božjega milosrđa – to je pouka Jubileja milosrđa

Papa ispred svetih vrata

Dok se pomalo primiče završetak Jubileja milosrđa, koji će označiti zatvaranje Svetih vrata u bazilici svetoga Petra u iduću nedjelju, ovog su vikenda, točnije 13. studenog, zatvorena Sveta vrata u svim katedralnim crkvama u svijetu. Među njima i Sveta vrata u Banguiju, u Srednjoafričkoj Republici, koja su prva bila otvorena, a otvorio ih je papa Franjo u studenom prošle godine. Jučer su zatvorena i Sveta vrata rimskih bazilika Svetoga Ivana Lateranskoga, Svete Marije Velike i Svetoga Pavla izvan zidina.

Unatoč službenom zatvaranju, Sveta vrata u katedrali u Banguiju će – kako je istaknuo mjesni nadbiskup i predsjednik tamošnje biskupske konferencije msgr. Dieudonné Nzapalainga – ostati otvorena kako bi podsjećala da je svaki dan vrijeme za milosrđe. Da plod ove Svete godine bude završetak rata i pravda za sve žrtve sukoba, a posebno za izbjegle – poželio je nadbiskup, kojega će u subotu, 19. studenog, imam u Banguiju i evangelički vođe dopratiti u Vatikan gdje će od pape Franje primiti kardinalsku kapicu.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Zatvorena su i Sveta vrata bazilike svetoga Ivana Lateranskoga u Rimu, slavljem koje je predvodio Papin vikar za grad Rim kardinal Agostino Vallini. Konačna sudbina svijeta nije u rukama ljudi, nego Božjega milosrđa – to je, prema kardinalovim riječima, pouka Jubileja milosrđa, toga „posebnog vremena“ za Crkvu, koje je naše vjerničko svjedočanstvo učinilo snažnijim i djelotvornijim.

Milosrđe nije znak slabosti; naprotiv, milosrđe je jakost, velikodušnost i snažno širenje Očeve nježne svemogućnosti – dodao je kardinal. Potom je podsjetio na Papin poziv svima da svjesnije žive prispodobe o Božjem milosrđu: onu o izgubljenoj ovci, izgubljenoj drahmi, i o milosrdnom ocu. Kardinal Vallini se posebno osvrnuo na ovu posljednju te kazao da tako Gospodin postupa s nama: ne kori nas, nego nas prihvaća i raduje se našem povratku Njemu.

Još jedno obilježje milosrđa, koje je plod Svete godine, jest skrb za siromašne. Jedino istinsko ostvarenje života jest u darivanju ljubavi i u življenju naših ljudskih odnosa u pravednosti – istaknuo je Papin vikar za grad Rim.

O ljubavi i bratstvu je pak govorio kardinal Santos Abril y Castelló, koji je predvodio slavlje u Svetoj Mariji Velikoj u Rimu. Sveta vrata prikazuju Isusa koji se predstavio tim nazivom. „Ja sam vrata ovcama“, rekao je; dok nas sada, kada idemo prema završetku Svete godine milosrđa, Isus pita o našoj ljubavi prema Bogu i prema braći – primijetio je kardinal Abril y Castelló.

Na tom nam je putu prema svetosti potreban vodič, – rekao je kardinal – odnosno potrebna nam je Marijina majčinska ruka, ona koja pokazuje put do Krista. Na kraju je podsjetio na riječi pape Franje, koje je rekao 1. siječnja, kada je otvorio Sveta vrata u bazilici svete Marije Velike: „Tkogod prijeđe taj prag – rekao je Papa – može se iz te bazilike uputiti siguran da će uza se imati Marijinu pratnju.“

Radio Vatikan | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 15. studenoga 2016.
  • Oznake:

Možda vam se svidi