Samo za privatnu molitvu…

Foto: Shutterstock.com

U dogovoru sa Svetim Ocem, kardinal Angelo De Donatis, Generalni vikar Rimske biskupije, odlučio je u petak 13. ožujka promijeniti jučerašnji dekret kojim se zatvaraju sve župne crkve u Rimu zbog epidemije koronavirusa COVID-19, prenosi IKA.

Novom odlukom rimske će župne crkve, kao i tamošnja misionarska središta, ponovno otvoriti svoja vrata vjernicima, ali samo za privatnu molitvu i uz uvjet da se pridržavaju mjera protiv širenja koronavirusa.

Papa Franjo se tim povodom pomolio da Duh Sveti podari pastoralnu moć razlučivanja crkvenim pastirima da budu u crkvama na usluzi vjernicima, kako bi se izbjegla sveopća dezorijentacija odnosno zbrka kod vjernika te da se Božji narod dobro osjeća u pratnji svojih pastira.

U pismu vjernicima kardinal Angelo De Donatis objasnio je da odluka o zatvaranju rimskih crkava nije bila donesena iz “iracionalnog straha ili, još gore, zbog pragmatizma lišenog nade, već kao sredstvo za sprečavanje širenja zaraze”. Međutim, pojasnio je kardinal De Donatis, “katolički vjernici ne bi se trebali osjećati još više izolirano” te je u dogovoru s Papom odlučio promijeniti prijašnju odluku o potpunom zatvaranju rimskih crkava vjernicima. Ostaje na snazi odluka o ukidanju bogoslužja.

Dodajmo kako je papa Franjo na današnjoj misi u Domu sv. Marte pastirima poručio: “Drastične mjere nisu uvijek dobre, zbog toga molimo da Duh Sveti dade pastirima sposobnost i pastoralno razlučivanje kako bi poduzeli mjere koje neće ostaviti samim sveti vjerni Božji puk.”

Bitno.net