Collage

Nadbiskup Silvano Tomasi, vatikanski predstavnik u UN-u u Ženevi, izjavio je kako genocid koji nad kršćanima i drugim vjerskim manjinama provode teroristi iz Islamske države mora biti zaustavljen, pa i vojnom intervencijom,  “ako nema drugog rješenja”.

U razgovoru za stranicu Crux koji je vodio novinar John Allen Jr. Tomasi je rekao kako teroristi moraju biti spriječeni u novim zločinima.

“Moramo spriječiti ovaj genocid. U suprotnom, u budućnosti ćemo se kajati što to nismo učinili, što nismo spriječili tragediju”, rekao je nadibskup koji je u ime Vatikana bio incijatorom izjave “Potpora ljudskim pravima kršćana u drugih zajednica, posebice na Bliskom istoku”. Osim Svete stolice, autori dokumenta su bili i predstavnici Rusije te Libanona, a izjavu koja je prezentirana Vijeću za ljudska prava UN-a potpisalo je 70 država.

Tomasi je rekao kako je potebno stvoriti koaliciju zemalja koja će biti dobro koordinirana, a njezine aktivnosti u zaustavljanju Islamske države “dobro promišljene”. Ta koalicija, nastavlja Tomasi, treba uključiti i neke države s Bliskog istoka i biti vođena isključivo preko institucija UN-a, te ne smije biti temeljena samo na “zapadanom pristupu”, što bi bilo zajmačeno suradnjom islamskih zemalja.

“Koalicija mora učiniti sve da postigne politički sporazum za prestanak nasilja. Ako to nije moguće, bit će potrebna uporaba vojne sile”, rekao je nadbiskup i precizirao:

“O tome kako bi trebala izgledati ta intervencija trebalo bi odlučiti Vijeće sigurnosti UN-a. Ali, sada je sasvim jasno da potreba i odgovornost za djelovanjem postoji”.

Kako je napisao Allen, ove izjave Tomasija predstavljaju za Vatikan neuobičajeno jaku “potporu vojnoj intervenciji”, posebice kada se zna da su pape bile protiv dvije zapadne intervencije na Bliskom istoku (Afganistan i Irak).

“Ipak, ova potpora gradi na izjavi koju je dao papa  Franjo prema kojoj je “uporaba sile opravdana kako bi se zaustavilo nepravednu agresiju“.

Goran Andrijanić | Bitno.net