Nadbiskup Tomasi: Crkva želi postati primjer u borbi protiv zlostavljanja djece

Nadbiskup je za Radio Vatikan detaljno objasnio zauzimanje Crkve u suočavanju sa strašnim zločinom zlostavljanja, i to na razini Svete Stolice (prihvaćanjem smjernica za lokalne Crkve), kao i na temeljnoj razini, u različitim crkvenim strukturama, a posebno onima odgojnima

Foto: screenshot

Foto: screenshot

Katolička Crkva želi postati primjer u borbi protiv zlostavljanja i u zaštiti djece – istaknuo je 16. siječnja nadbiskup Silvano Maria Tomasi, promatrač Svete Stolice pri Organizaciji Ujedinjenih naroda u Ženevi, predstavljajući, Odboru za Konvenciju o pravima djeteta, izvještaj Svete Stolice o primjeni te konvencije.

Osvrnuvši se na pisane odgovore na pitanja koja je postavilo to tijelo Organizacije Ujedinjenih naroda, nadbiskup je detaljno objasnio zauzimanje Crkve u suočavanju sa strašnim zločinom zlostavljanja, i to na razini Svete Stolice (prihvaćanjem smjernica za lokalne Crkve), kao i na temeljnoj razini, u različitim crkvenim strukturama, a posebno onima odgojnima.

Nadbiskup je Tomasi potom spomenuo niz sredstava odobrenih posljednjih godina, na unutarnjoj i međunarodnoj razini, kako bi se suočilo s tom – kako ju je nazvao – „žalosnom pojavom“. Riječ je o obvezi u kojoj su se osobno zauzimali posljednji pape, a posebno Benedikt XVI. – rekao je potom nadbiskup te dodao – Sada je tu obvezu preuzeo papa Franjo, najavivši i ustanovljenje Povjerenstva za zaštitu djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikakav se oblik nasilja nad djecom, kao ni njihovo iskorištavanje, ne može opravdati – istaknuo je vatikanski promatrač te spomenuo temelje zauzimanja Svete Stolice za djecu, onako kako su predstavljeni u izvještaju: zaštita dostojanstva djeteta u svim njegovim dimenzijama i od samoga začeća; poštovanje i promicanje pravâ obitelji, u kojoj se dijete razvija; te pravo roditelja na odgoj djece i na vjersku slobodu.

Sveta Stolica prihvaća svaki prijedlog koji će spomenuti Odbor htjeti dati Svetoj Stolici u svrhu promicanja i poštovanja pravâ maloljetnika, i za djelotvornu primjenu svega što je određeno Konvencijom i njezinim protokolima – istaknuo je na kraju nadbiskup Tomasi.

Osvrnuvši se pak u razgovoru za Radio Vatikan na taj važan sastanak Odbora za Konvenciju o pravima djeteta, nadbiskup je rekao da mu je cilj bio razmotriti izvještaje nekoliko zemalja, odnosno Rusije, Njemačke, Svete Stolice, Portugala, Konga i Jemena. Svaka je zemlja predala izvještaj o primjeni Konvencije o pravima djeteta na svojemu teritoriju. Riječ je o zahtjevu koji je upućen svim zemljama koje su potpisale konvenciju, te je tako i Sveta Stolica, koja ju je ratificirala 1990. godine, obvezna dati svoj izvještaj.

Odbor potom daje svoje primjedbe na izvještaj, te tako započinje dijalog između dotične zemlje i stručnjaka, članova odbora – rekao je nadbiskup Tomasi. I Sveta će Stolica uzeti u obzir primjedbe, komentare i prijedloge, te na taj način promicati, ne samo primjenu konvencije, nego i još brižljiviju i djelotvorniju pozornost u zaštiti djece – napomenuo je promatrač Svete Stolice pri Organizaciji Ujedinjenih naroda u Ženevi.

Radio Vatikan


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 17. siječnja 2014.

Možda vam se svidi