Talijanski kardinal Giovanni Angelo Becciu kojemu se sudi zbog pronevjere kazao je kako mu je papa Franjo vratio prava povezana s kardinalskom službom.

“U subotu me nazvao Papa kako bi mi rekao da će mi biti vraćene moje kardinalske dužnosti i kako bi me zamolio da sudjelujem na sastanku sa svim kardinalima koji će se sljedećih dana održati u Rimu”, rekao je, prema pisanju talijanskih medija, Becciu u nedjelju tijekom privatne svete mise.

Tu je informaciju podijelio s okupljenima kako bi objasnio zašto “neće moći biti prisutan” tijekom mise sljedeće nedjelje budući da će biti “zauzet u Rimu”.

Becciuov odvjetnik, Ivano Iai, potvrdio je tu informaciju kazavši da je kardinal dobio poziv da sudjeluje na konzistoriju za proglašenje novih kardinala koji će se održati od 27. do 28. kolovoza.

„Ovo je prvi put, nakon 24. rujna 2020., da je Njegova Eminencija pozvana na Konzistorij. To je zapravo povlastica kardinala, a te je funkcije, prije dvije godine, zamrznuo papa Franjo kao rezultat sudskih događanja”, kazao je Iai.

Podsjetimo, Sveti Otac je u rujnu 2020. godine zatražio od Becciua da podnese ostavu na mjesto prefekta Kongregacije za kauze blaženih i svetih, kao i da se odrekne prava povezanih s kardinalskom službom, nakon što se talijanski kardinal našao u središtu dvaju skandala.

Prvi skandal je povezan s kupovinom luksuzne nekretnine u Londonu koja je dovela do velikih gubitaka za Svetu Stolicu, zbog čega se talijanskom kardinalu sudi u Vatikanu

Becciu je također optužen da je koristio vatikanski novac za pomaganje svojoj braći. Talijanski mediji izvijestili su kako je kardinal proslijedio najmanje 600 000 eura pučkoj kuhinji koju vodi njegov brat u rodnoj Sardiniji, te da je osigurao ugovore vrijedne “stotine tisuća eura” za još jednu tvrtku koju vodi njegov drugi brat, a koja je radila za veleposlanstvo Vatikana u Egiptu.

Prošle godine Franjo je komentirao Becciuov slučaj tijekom jednog radijskog intervjua kazavši da se nada kako je talijanski kardinal nevin.

“Svim svojim srcem nadam se da je nedužan. Uostalom, bio je moj suradnik te mi je puno pomogao. On je osoba prema kojoj imam određeno poštovanje i moja je želja da sve ispadne dobro… U svakom slučaju, pravda će odlučiti.”