U improviziranoj sudnici, u prostorima Vatikanskih muzeja, započelo je jučer suđenje kardinalu Becciu i devet drugih optuženika zbog financijske prijevare, pronevjere i iznude.

U procesu koji su neki nazvali vatikanskim “suđenjem stoljeća”, prvi put se na optuženičkoj klupi zbog kršenja zakona Države Grada Vatikana našao jedan kardinal te će mu, također prvi put u povijesti, suditi laici, a ne drugi kardinali kako je do sada bio običaj. Rezultat je to pravnih reformi koje je papa Franjo uveo u travnju ove godine.

Predmet suđenja je kupnja luksuzne nekretnine u Londonu od strane Vatikanskog državnog tajništva, koja je u fazama tekla od 2014. do 2018. U to vrijeme kardinal Giovanni Angelo Becciu djelovao je na poziciji zamjenika državnog tajnika te ga se smatra glavnim odgovornim za realizaciju kupovine koja je dovela do velikih gubitaka za Svetu Stolicu. Dvogodišnja istraga također je ustvrdila kako se nezakonito upravljalo s financijama iz Petrova novčića – milostinjom koju jednom godišnje katolici širom svijeta daju za potrebe Svetog Oca.

Kao što smo već izvijestili, Becciu je 24. rujna 2020. dao ostavku na sve dužnosti u Vatikanu te se odrekao prava povezanih s kardinalskom službom.

Katolički mediji pišu kako je na suđenju uz bivšeg kardinala bio prisutan još samo jedan optuženik, dok su ostale zastupali njihovi odvjetnici. Ukupno je na suđenju sudjelovalo 30 odvjetnika obrane i zainteresiranih stranaka, od kojih je polovica govorila tijekom saslušanja.

Odvjetnici obrane na ročištu su pokušali osporiti nadležnost Vatikanskog suda te ustvrdili kako tužiteljstvo nije na vrijeme predalo sve dokazne materijale.

Tročlani prvostupanjski sud, pod predsjedništvo Giuseppe Pignatonea, drugo je ročište zakazao za 5. listopada, nakon što je nekoliko branitelja zatražilo više vremena za pripremu.

Na kraju ročišta, kardinal Becciu obratio se prisutnim novinarima, rekavši da je “poslušan Papi” koji ga je poslao na suđenje.

“Uvijek sam bio poslušan Papi koji mi je tijekom života posvetio brojne zadaće. On je htio da dođem na suđenje i došao sam. Miran sam, savjest mi je mirna. Imam pouzdanja da će suci moći dobro razlučiti činjenice, a veliku nadu ulijeva mi sigurnost da će prepoznati moju nevinost.”