Osobni tajnik Benedikta XVI., nadbiskup Georg Gänswein, rekao je kako se bolest pape emeritusa “povlači”.

U razgovoru za njemačke novine Südkurier, Gänswein je izjavio kako je doza lijekova koje Benedikt XVI. uzima smanjena, te da se njegovo zdravstveno stanje popravlja.

Papa emeritus na licu je zadobio erizipel. Riječ je o akutnoj bakterijskoj infekciji kože koju karakterizira osip i povremeni snažni bolovi. “Bol je počela nakon smrti njegovog brata”, rekao je Gänswein za Südkurier.

“Iako je vrlo neugodna i bolna, bolest ne ugrožava njegov život”, rekao je nadbiskup u intervjuu objavljenom 9. kolovoza, dodavši kako je riječ o boli “koju ne bih poželi niti najgorem neprijatelju”.

Osobni tajnik pape emeritusa dao je intervju za njemački medij tijekom posjeta svom rodnom gradu Riedernu na Waldi koji se nalazi u jugozapadnom dijelu zemlje.

Zabrinutost za Benediktovo zdravlje potaknuo je njegov biograf Peter Seewald koji je prošlog tjedna rekao kako je papa emeritus “vrlo slab”. Prema Seewaldu pogoršanje je uslijedilo nakon Benediktovog posljednjeg susreta sa svojim bratom, pokojnim Georgom Ratzingerom, koji se dogodio u lipnju.

Tiskovni ured Svete Stolice kasnije je objavio kako “zdravstveno stanje pape emeritusa nije osobito zabrinjavajuće”, te da 93-godišnjak prolazi kroz “akutnu fazu bolne, ali ne i ozbiljne bolesti”.

Dodajmo ovome kako su njemački mediji prošlog tjedna objavili kako je Benedikt izabrao biti pokopan u bivšu grobnicu svetog Ivana Pavla II. u kripti bazilike svetog Petra. Tijelo poljskog pape preneseno je u gornji dio bazilike nakon što je bio kanoniziran 2014. godine.

Poput Ivana Pavla II., Benedikt je napisao duhovnu oporuku koja može biti objavljena nakon njegov smrti.