“Shvaćam ovo vrijeme velike krize, koja danas više nije nikome skrivena, iznad svega kao vrijeme milosti…”, rekao je jučer osobni tajnik pape emeritusa, nadbiskup Georg Gänswein, osvrćući se na skandale koji u posljednje vrijeme potresaju Crkvu.

Svoja razmišljanja o zbivanjima u Crkvi i svijetu dao je u sklopu predstavljanja talijanskog izdanja knjige Benedict option, autora Roda Drehera, održanog u Rimu u zgradi talijanskog parlamenta.

Usporedivši ‘potres’ u Crkvi u SAD-u s onim koji je prije 17 godina izazvao 11. rujna, nadbiskup Gänswein je izjavio kako su vijesti koje su nedavno došle otamo “strašnije od toga kad bi se sve crkve u Pennsylvaniji, zajedno s bazilikom nacionalnog svetišta Bezgrešnog Začeća u Washingtonu, najednom urušile”.

Govoreći o tome, prisjetio se situacija u kojima je Benedikt XVI. još za vrijeme svoga pontifikata spominjao duboku sramotu koju je uzrokovalo seksualno zlostavljanje maloljetnika, kao kada je 2010. u Fatimi, pozivajući se na Treću tajnu, naglasio da “napadi na Papu i Crkvu ne dolaze samo izvana, nego patnje Crkve dolaze upravo iz same Crkve, iz grijeha koji postoji unutar same Crkve”.

Tajnik pape emeritusa podsjetio je i na proročke riječi s Križnoga puta održanog 2005. godine na kojemu je kardinal Joseph Ratzinger rekao: “Toliko je prljavštine u Crkvi, pa čak i među onima koji bi u svećenstvu trebali u potpunosti pripadati Njemu! Koliko ponosa, koliko samodostatnosti!”

Današnja je kriza, smatra Gänswein, povezana s “bijegom od Boga i od Crkve”, i čini nas svjedocima “epohalne promjene”, ili “velike poplave” o kojoj je i Dreher govorio u svojoj knjizi.

“Zatamnjenje slike o Bogu ne znači da Bog više ne postoji”, naglasio je nadbiskup Gänswein, referirajući se na Drehera, nego da mnogim ljudima “sjene grijeha” unutar same Crkve skrivaju pogled na njega.

U tom je duhu nazvao autora Benedict optiona čovjekom “koji u potpunosti slijedi mišljenje pape Franje, koji zna bolje od bilo koga drugog u Crkvi da je kriza Crkve u svojoj srži kriza klera”.

Jedna od vrlo opipljivih posljedica koje ova kriza ostavlja, smatra Gänswein, jest i ta da u njegovoj rodnoj Njemačkoj samo 9,8% katolika ide nedjeljom na misu upozorivši i na “grozotu pustoši” koja se pojavljuje na svetim mjestima.

Ipak, citirajući Drehera, nadbiskup Gänswein je ustvrdio kako unatoč velikoj krizi “oluja koja dolazi može biti sredstvo kojim nas Bog spašava”, te kako 11. rujna Katoličke Crkve ne može “oslabiti ili uništiti” činjenicu da ju je ustanovio “Uskrsli Gospodin i Pobjednik”.

“Na kraju krajeva”, zaključio je, “neće nas osloboditi nikakav naš napor, nego ‘Istina’, kako nas je Gospodin uvjerio.”

Ivo Džeba | Bitno.net