Sveti je Otac jučer prijepodne primio u audijenciju malteške biskupe koji se nalaze u Vatikanu u pohodu ‘ad Limina’. Na sadašnje stanje u Crvi na Malti osvrnuo se nadbiskup Malte Paul Cremona.

Cremona

I Crkva je na Malti sastavnica ‘globalnoga sela, i mi se nalazimo pred problemima, idejama i potamnjenim vrijednostima kao i cijeli svijet. Vjerujem da je za nas najveći izazov unijeti čvršću vjeru u vjersku kulturu Malte. Za sučeljavanje s novim problemima potrebna je življa vjera u puku Božjem – ustvrdio je nadbiskup Cremona.

Podsjećajući na Papin posjet Malti 2010. godine, rekao je da je uvijek nazočan u pamćenju biskupa i malteških vjernika, a bio je istinski trenutak radosti za sve i očitovanje katoličke vjere pred cijelim svijetom – ustvrdio je nadbiskup.

Na primjedbu o usvajanju zakona o pobačaju, nadbiskup je rekao da društvo ne posvećuje dužnu pozornost ni braku ni obitelji, a to utječe i na katolike. Većina želi sakramentalni brak, no mnogi se brakovi raspadnu, a u porastu je razvod brakova. Sljedeće ćemo godine u cijeloj biskupiji razmišljati o apostolatu obitelji. Svekolika će crkvena zajednica pokušati shvatiti što Bog želi u našem društvu – rekao je nadbiskup Cremona.

Osvrnuvši se na skori Svjetski susret obitelji u Milanu rekao je da skupina malteških obitelji dolazi na Svjetski susret obitelji. Bit će to svjetski događaj i vrlo velika će radost biti gledati obitelji koje vjeruju u brak i svojim bračnim obećanjima – primijetio je nadbiskup.

Na upit o novoj evangelizaciji, rekao je da se ona u prvom redu odnosi na Europu. Ne možemo govoriti o novoj evangelizaciji u zemljama koje još nisu prihvatile Isusa Krista. Nova je evangelizacija namijenjena zemljama gdje je nekada Krist bio nazočan u životu ljudi, a sada ga gotovo i ne poznaju. Svrha je nove evangelizacija da ljudi preko Crkve iznova upoznaju Isusa Krista. Vjerujem da je u tome bit nove evangelizacije – ustvrdio je nadbiskup Cremona.

Na primjedbu da je Malta odredišna točka mnogih emigranata, nadbiskup je rekao kako nastoje svima pomoći, a Isusovačka se služba za izbjeglice skrbi o azilantima. Mi smo ustanovili Povjerenstvo za useljenike koje nastoji osigurati smještaj obiteljima. Malta je za useljenike privremeno rješenje, ali unatoč tomu mi smo kao kršćani dužni pomoći svim ljudima i poštovati ih kao sliku Božju – zaključio je nadbiskup Cremona. (rv/bitno.net)