Nakon što je otvaranje McDonald’sa u Vatikanu izazvalo negodovanje dijela javnosti i žustru raspravu u kojoj su sudjelovali i kardinali, čini se kako je poznati američki lanac restorana odlučio “umiriti duhove” i pokazati kako stvari nisu tako crveno-žute, odnosno sive.

U suradnji s karitativnom organizacijom Medicina Solidale i Papinskom milostinjarnicom, američki lanac brze hrane odlučio je darovati tisuću obroka brojnim beskućnicima koji smještaj pronalaze unutar Vatikana.

Kroz narednih deset tjedana, beskućnici će svakoga ponedjeljka dobiti dupli cheeseburger, jabuku i bocu vode, a za podjelu obroka pobrinut će se volonteri Medicine Solidale.

Ravnateljica ove talijanske karitativne organizacije Lucia Ercoli svjesna je kako je riječ o “malenoj kapi u oceanu”, no kako je govorila sv. Majka Terezija, ocean bi i bez te kapi bio siromašniji.

Ercoli je kazala kako je McDonald’s na njihov prijedlog odgovorio vrlo brzo, te kako će beskućnici uz već postojeće oblike pomoći konačno dobiti i potreban obrok koji će jamčiti “primjeren unos proteina i vitamina”.

“Vrlo sam sretna zbog ovog dogovora”, izjavila je Ercoli, podsjetivši kako njezina organizacija već duže vrijeme surađuje s papinim djeliteljem milostinje mons. Konradom Krajewskim brinući se da beskućnici imaju potrebu zdravstvenu skrb, a dogovor s američkim lancem restorana samo je još jedan u nizu realiziranih projekata pomoći potrebitima.

Spomenimo kako su se otvaranju McDonald’sa oštro usprotivili kardinali koji žive iznad restorana smatrajući kako se ono protivi “arhitektonskim i urbanističkim tradicijama” Vatikana. Najglasniji među njima bio je kardinal Sgreccia koji je u pismu papi Franji poručio kako se prostor koji je Odjel za upravljanje baštinom Svete Stolice (APSA) iznajmio McDonald’su mogao iskoristiti za “aktivnosti koje bi pomogle potrebitima u tom području”.

Možda je njegov prijedlog čuo i McDonald’s!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net