mcdonalds u vatikanu, McVatican

Foto: Flickr.com/Wikimedia Commons

Naime kako javlja Catholic News Agency, dio kardinala koji žive iznad prostora u koji bi se trebao useliti novi restoran, pobunio se protiv takvog razvoja događaja, smatrajući kako to nije primjereno “arhitektonskim i urbanističkim tradicijama” Vatikana. Dapače, u razgovoru za La Repubblicu, kardinal Elio Sgreccia, predsjednik emeritus Papinske akademije za život, izjavio je kako se radi o “kontroverznoj i perverznoj odluci”.

“To je nepoštivanje arhitektonskih i urbanističkih tradicija jednog od najkarakterističnijih trgova koji gleda na kolonadu sv. Petra i koji svakog dana posjećuje tisuće hodočasnika i turista”, nadodao je Sgreccia. Osim toga kardinal je izjavio i kako otvaranje restorana brze prehrane “ignorira kulinarsku tradiciju rimskih restorana”.

Iznajmljeni prostor u vlasništvu Katoličke Crkve, izdao je Odjel za upravljanje baštinom Svete Stolice (APSA), a kardinal Domenico Calcagno, koji se nalazi na čelu tog odjela, ima pak potpuno suprotno mišljenje od svog kolege.

U razgovoru za isti talijanski list koji je objavio intervju s kardinalom Sgrecciom, Calcagno je izjavio kako je sve napravljeno “u skladu sa zakonom te kako neće biti nikakvih radova koji bi mogli ići protiv trenutnih pravila, interesa i tradicije Svete Stolice”.

Pritom je nadodao kako APSA ne namjerava stopirati projekt, poručivši kako se, premda razumije svoju braću kardinale, “ne možemo svi slagati u svemu”.

“Ne vidim ništa negativno u ovoj inicijativi. Tehnički odjeli APSA-e smatraju kako je ponuda izvršnih direktora američke kompanije dobra i pravedna. Ne vidim tu nikakav skandal”, zaključio je kardinal Calcagno.

Ipak, tek ostaje vidjeti hoće li rasprava tu i završiti. Prema informacijama, kardinal Sgreccia, koji tvrdi kako ima podršku drugih kardinala koji žive iznad budućeg McDonald’sa, poslao je pismo papi Franji kako bi zaustavio ovaj proces, poručivši kako se taj prostor mogao bolje iskoristiti za “aktivnosti koje bi pomogle potrebitima u tom području, gostoljubivi prostor dobrodošlice i pomoći za one koji pate, baš kako uči i Sveti Otac”.

Prema medijskim navodima, McDonald’s će mjesečno plaćati 30 tisuća dolara za najam spomenutog prostora.

Tino Krvavica | Bitno.net