Poljaku Wesołowskom, koji je u utorak uhićen u Vatikanu i od tada je u kućnom pritvoru, prijeti kazna od 6 do 7 godina zatvora, a dokažu li se i još neke posebno otežavajuće okolnosti njegove krivice, vjerojatno i stroža.

„Suđenje bivšem apostolskom nunciju u Dominikanskoj Republici Józefu Wesołowskom optuženom za pedofiliju počet će krajem ove ili početkom iduće godine”, izjavio je jučer glasnogovornik Svete stolice o. Federico Lombardi.

Lombardi je dodao i kako Poljaku, koji je u utorak uhićen u Vatikanu i od tada je u kućnom pritvoru, prijeti kazna od 6 do 7 godina zatvora, a dokažu li se i još neke posebno otežavajuće okolnosti njegove krivice, vjerojatno i stroža. Optužen je za seksualno iskorištavanje maloljetnika i posjedovanje dječje pornografije. Trenutačno traje istraga protiv njega, a kada se okonča započet će suđenje pred crkvenim sudom u Vatikanu.

Uhićenje Wesołowskog, koji je s dužnosti nuncija opozvan u rujnu prošle godine nakon što su optužbe protiv njega objavljene, jest jednim od rijetkih slučajeva takve vrste u Vatikanu. Zadnji put se nešto takvo dogodilo kada je u srpnju 2012. uhićen Paolo Gabriele, sobar pape Benedikta XVI. zbog neovlaštenog posjedovanja i iznošenja tajnih i privatnih dokumenata.

Zbog narušenog zdravlja Wesołowski se nalazi u kućnom pritvoru. Podsjetimo, Poljak je nedavno sveden na laički stalež o čemu možete pročitati OVDJE.

G. An. | Bitno.net